TV SUČELJAVANJE

Verbalno šamaranje: 'Čovjek je bjegunac, a koristi materijale HRT-a'. 'Osjetili ste zov domoljublja s 40 godina'

  • S. S.
  • Zadnja izmjena 29.06.2020 21:53
  • Objavljeno 29.06.2020 u 20:43
Bionic
Reading

TV sučeljavanje Davora Bernardića (SDP) i Andreja Plenkovića (HDZ) na RTL-u prilično je žestoko. U početnoj tematskoj raspravi o koronavirusu počeli su s razmjenom verbalne vatre, da bi vrlo brzo krenulo i vrijeđanje

Davor Bernardić optužio je Plenkovića da je svjesno otvorio državne granice samo zbog predstojećih parlamentarnih izbora, zbog čega je došlo do razbuktavanja zaraze te će sada 'Mađarska i Slovenija zatvoriti granice i ljudi neće dolaziti ovdje na more'.

Plenković je odgovorio da ne samo da je njegova vlada reagirala na vrijeme u obuzdavanju epidemije, nego je i spasila gospodarstvo.

  • +2
Sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića na RTL-u Izvor: Cropix / Autor: RTL PRESS / CROPIX/RTL

Bernardić je potom krenuo vaditi i pokazivati razne tablične pokazatelje, od brojeva zaraženih po zemljama, do iskorištenosti EU fondova u odnosu na druge EU članice.

'Osupnut sam da želite biti premijer a ne znate apsolutno ništa', rekao mu je u jednom trenutku Plenković, dodajući da za razliku od njega on razgovara s Charlesom Michelom o instrumentima vrijednim milijarde eura.

Bernardić mu nije ostao dužan.

'Vi ste najpametniji, vi ste genije, rasturate. Jako puno znate, ali situacija je katastrofa, doveli ste Hrvatsku na rub provalije', odgovorio je Bernardić, poručujući nešto kasnije Plenkoviću da je 'jedan napuhani balon'.

Dolazak Bernardića i Plenkovića na sučeljavanje na RTL televiziju Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Vi mene ne čujete uopće', rekao je Bernardić. 'Vi ne poznate temu', kazao je Plenković.

U raspravi o plaćama i porezima, također se nisu štedjeli.

'Morate se probuditi. Dođite iz Bruxellesa', pozvao je Bernardić Plenkovića. 'Bernardić nije ni u Zagrebu ni u Bruxellesu', odvratio je Plenković.

U raspravi u Ini, Bernardić se dotaknuo i, kako je rekao, 'bivšeg muža' Martine Dalić u Upravi Ine.

'Vi znate nešto što ja ne znam?', pitao je Plenković, s obzirom da je Niko Dalić još uvijek suprug njegove bivše ministrice.

  • +9
Bernardić i Plenković duel Izvor: Screenshot / Autor: screenshot RTL

U jednom momentu rekao je predsjedniku SDP-a da baš ništa ne zna.

'Zaista ne znate baš ništa. Ne znate da je Ina kompanija koja je izlistana na burzi', poručio je Plenković.

Na još jednom podignutom Bernardićevom papiru Plenković je uočio logo HRT-a.

'Zar je vas Maja Sever spremala za ovu emisiju. Ona je očito napravila research posao za SDP', a nakon što se voditeljica pobunila, rekao je da to 'mora spomenuti sa simpatijama'.

Izgubljeni papir i 'marketing za konkurenciju'

Uslijedila je rasprava o saniranju potresa, nakon čega je Bernardić ustvrdio da je Hrvatska najkorumpiranija zemlja u Europskoj uniji. To je nastojao ilustrirati novim grafom, ali je potraga potrajala neko vrijeme.

'Izgubili ste papir. Puno ih imate. Nije lako bez papira', govorio je Plenković dok je Bernardić kopao po papirima.

'Izgubio sam papir', složio se Bernardić, netom prije ga je ipak našao.

Rasprava je potom otišla na Josipu Rimac i vjetroelektrane. Bernardić je pritom citirao istraživački tekst Jutarnjeg lista o Vladinom pogodovanju projektu Krš Pađene.

'Ima li išta da vi znate bez novinara? Pa vi radite marketing i za dnevnike, ne samo za konkurentnsku televiziju', kazao je Plenković.

O Bandiću, domoljublju i HRT-u

'Čuo sam da ste bili đak gospodina Bandića i da vam je on pomogao da postanete predsjednik SDP-a', bocnuo je Plenković Bernardića.

'Ne, ja sam se sam učlanio u SDP i to s 18 godina. Kao dijete sam htio ispravljati nepravdu. A vi, šta ste osjetili zov domoljublja s 40 godina kad ste se učlanili u HDZ? Dovela vas je za rukicu Jadranka Kosor, Vaso Brkić vam je osigurao izbore. Nemate nikakvo upravljačko iskustvo, niste imali ni odjel pod sobom. Vi ste sada one man show, nemate s kime ni koalirati. OK, imate sa Škorom', rekao je Bernardić.

Plenković je odgovorio da je Škoro saveznik SDP-a, koji protiv njega u cijeloj kampanji nije rekao ni jednu riječ. Poslije je ustvrdio da je Bernardić pobjegao sa sučeljavanja na HRT-u.

'Čovjek je bjegunac, a koristi materijale HRT-a', ponovno je ustvrdio, referirajući se na Bernardićeve papire.

Bernardić je poručio da se nije odazvao na Plenkovićev poziv preko medija, a Plenković je ustvrdio da je predsjednika SDP-a pozvao HRT.

'Javna televizija je sigurno depolitizirana. To što ste vi utekli to je vaš problem', rekao je Plenković.

Rasprava o vanjskoj politici

Nakon što je Bernardić ukazao na neke, po njemu, propuste Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU-a, Plenković je bio osobito nadahnut.

'Gospodin Bernardić pokazuje takvo neznanje da je to zastrašujuće. Praznine, neznanja. Pokazali ste takvu prazninu da je mene iskreno sram. Ne daj Bože da vi predstavljate Hrvatsku na Europskom vijeću', kazao je Plenković.

'Ja sam mislio da ćete vi dominirati na ovim temama, a ja sam sad zabrinut vašim neznanjem', odgovorio je Bernardić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal