VRIJEME JE

Veliki vodič kroz upise u vrtiće i osnovne škole: Koji papiri vam trebaju i što sve morate napraviti

12.03.2018 u 06:34

Bionic
Reading

Iako su upisi u vrtiće i škole tek u svibnju i lipnju, roditelji s pripremama trebaju početi već sada. Osim brojnih papira i dokumenata koje moraju prikupiti, djeca koja prvi put kreću u vrtić i ovogodišnji prvašići moraju proći i liječnički pregled. Za vas smo stoga pripremili informacije o svemu što će vam biti potrebno za ovaj važan korak u djetetovu životu

Krenimo s prvašićima. Pravo na upis u prvi razred osnovne škole u rujnu 2018. imaju sva djeca koja do 1. travnja navrše šest godina. Ako vam je dijete mlađe, ali mislite da je dovoljno zrelo za školu, možete tražiti prijevremeni upis. Ako pak smatrate da bi dijete još jednu godinu trebalo pričekati s polaskom u školu, za to morate imati valjan razlog i potvrdu da zbog većih zdravstvenih poteškoća ne može u školu kada bi trebalo.

Ako imate ovojesenskog prvašića, upisi u škole obavljat će se sredinom lipnja, a u Zagrebu je riječ o 14., 15. i 16. lipnja. Riječ je o finalu jer prije toga morate obaviti niz stvari: pregled kod zubara, posjetiti medicinski laboratorij, a nakon svega toga obaviti pregled djeteta u ordinaciji školske medicine.

Posjet zubaru, vađenje krvi i urina te detaljan pregled djeteta

I to ne u bilo kojoj. Na stranicama škole u koju mislite upisati dijete te na internetskim stranicama područnih zavoda za javno zdravstvo provjerite u koju ordinaciju školske medicine trebate odvesti dijete. Kada to doznate, nazovite ih i dogovorite termin.

Detaljan sistematski pregled

'Pregled u školskoj ambulanti nastojimo napraviti prvenstveno ugodnim susretom, u kojem ćemo dijete staviti i u situaciju kratke odvojenosti od roditelja, u situaciju gdje mora pokazati samostalne komunikacijske i socijalizacijske vještine te riješiti određene standardizirane testove. Pregledom se nastoji dobiti uvid u tjelesnu, intelektualnu i socioemocionalnu razvijenost djeteta. Pod tjelesnom i funkcionalnom razvijenošću smatra se dobro zdravstveno stanje djeteta, prosječna visina i težina, dobro funkcioniranje osjetnog aparata (vid i sluh), krupna motorika (spretnost u kretanju, skakanju, penjanju), fina motorika (spretnost prstiju i šake). U sam pregled spada još određivanje statusa srca, pluća, mišića i kostiju te pregled spolovila. Osim klasičnog pregleda radimo procjenu grafomotorike, intelektualnih i govornih sposobnosti, percepcije, emocionalnog i socijalnog razvoja te interpretiramo nalaze krvi i urina', stoji na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Imajte na umu da na taj pregled trebate donijeti zdravstveni karton pedijatra, ostalu postojeću medicinsku dokumentaciju (neuropedijatar, logoped, psiholog, fizijatar...), zdravstvenu iskaznicu (OIB), knjižicu cijepljenja, nalaz o pregledu zubi izabranog stomatologa te nalaz krvi i urina koji nije stariji od šest mjeseci.

Na sistematskom pregledu kod liječnika školske medicine djetetu će biti izmjerena visina i težina, ispitan sluh i vid, procijenit će se grafomotoričke i motoričke vještine, razvoj govora…

U isto vrijeme kontaktirajte sa školom i dogovorite termin razgovora s djetetom. S obzirom na to da je riječ o individualnom razgovoru djeteta i školskog pedagoga, ne čekajte zadnji čas jer nije vaše dijete jedino koje treba obaviti taj razgovor.

Od dokumenata vam trebaju djetetov OIB, preslika domovnice i rodnog lista, a škola ih može uz suglasnost roditelja sama pribaviti elektroničkim putem.

Upisi u vrtić

Pravo na upis u vrtić u ovoj pedagoškoj godini (2018./2019.) imaju djeca rođena do 31. kolovoza 2017., dakle koja do 1. rujna imaju navršenu godinu života. Iznimka su djeca koju roditelji upisuju u jaslički program za najmlađe, od šest mjeseci do jedne godine. Vrtića s takvim programima je malo, a dostupni su tek u većim gradovima.

U pravilu, roditelji biraju vrtić prema mjestu stanovanja. Ako se pak odlučite na neki na drugom kraju grada jer vam je usput do posla, morate biti svjesni da će u takvom vrtiću prioritet biti djeca iz tog kvarta, a vi ćete 'upasti' samo ako ostane mjesta.

A što ako dijete navrši jednu godinu poslije 31. kolovoza?

Ako vam dijete navršava godinu dana nakon 31. kolovoza, u vrtić ga pod istim uvjetima možete upisati tijekom cijele pedagoške godine, no ako ima mjesta. U, primjerice, Zagrebu u veljači je u svim vrtićima bilo ukupno 1037 slobodnih mjesta, od toga tek 34 u jasličkim skupinama. U privatnim i vjerskim vrtićima u Zagrebu u veljači je bilo 426 slobodnih mjesta, od toga 159 u jasličkim skupinama.

Kako biste stekli pravo na gradski vrtić, potrebno je da dijete i jedan roditelj imaju prebivalište u tom gradu.

Kada ste odabrali vrtić, krenite prikupljati dokumentaciju. Imate vremena do prve polovine svibnja jer tada je svake godine raspisan rok od desetak dana unutar kojega je potrebno predati zahtjev za upis i sve papire.

Oni koji žive u Zagrebu papire predaju samo u jedan vrtić jer je sustav centraliziran. Na prijavnici možete navesti koji vam još vrtići dolaze u obzir. Ako ne dobijete onaj željeni, oni će proslijediti vaše papire u alternativni koji ste naveli.

Koje papire prikupiti?

Najprije nabavite obrazac sa zahtjevom za upis u vrtić. Njega možete uzeti u samom vrtiću ili ga isprintati s internetskih stranica pojedinih vrtića. Ako ste iz Zagreba, zahtjev je dostupan na gradskim stranicama.

Morate imati rodni list djeteta ili izvadak iz matice rođenih, ali i uvjerenje o mjestu prebivališta djeteta. Postoji i opcija da ova dva dokumenta uopće ne donesete, nego vrtiću samo date potpisanu privolu da ste suglasni da sami provjere podatke o rođenju djeteta, tj. podatke o prebivalištu djeteta.

Obavezna je preslika osobnih iskaznica roditelja ili skrbnika.

Ako su oba roditelja zaposlena, potrebno je priložiti potvrdu poslodavca o zaposlenju i presliku prijave na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

  • +13
Prosvjed odgajatelja u dječjim vrtićima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ako dijete živi samo s jednim zaposlenim roditeljem, također je potrebna potvrda poslodavca o zaposlenju roditelja i preslika prijave na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te presuda o razvodu braka ili drugi dokaz da drugi roditelj ne živi u zajedničkom kućanstvu. Potrebno je još podastrijeti dokaz o samohranosti: rodni list, smrtni list za preminulog roditelja ili potvrdu o nestanku drugog roditelja ili pak rješenje Centra za socijalnu skrb o privremenom uzdržavanju djeteta.

Postoji još niz kategorija koje, ako u njih spadate, vaše dijete guraju prema vrhu na listi za upis, a za koje je potrebno priložiti dokumentaciju.

Za dijete roditelja invalida Domovinskog rata potrebno je dostaviti rješenje o statusu invalida Domovinskog rata. Ako imate troje ili više djece, trebate za svako dijete mlađe od 18 godina pribaviti rodni list ili izvadak iz matice rođenih ili potvrdu s podacima o rođenju djeteta, ukoliko nije dana privola da vrtić može sam provjeriti podatke o rođenju djeteta u maticama rođenih.

Ako primate dječji doplatak, priložite rješenje o pravu na doplatak. Ukoliko dijete ima specifične razvojne i zdravstvene potrebe, potrebno je priložiti relevantnu dokumentaciju, dok za dijete s teškoćama u razvoju treba priložiti nalaz i mišljenje tijela vještačenja ili rješenje Centra za socijalnu skrb o postojanju teškoće u razvoju.

Preporuka Centra za socijalnu skrb potrebna je i ukoliko dijete živi u iznimno teškim socijalnim i zdravstvenim prilikama.

Kada ste sve predali, potrebno je pričekati kraj svibnja, kada se objavljuju rezultati upisa. Ako ste upali, dobit ćete termin inicijalnog razgovora na koji dolazite s djetetom.

Na njega nosite i ispunjen obrazac s uputama za inicijalni razgovor koje također možete skinuti sa stranica vaših vrtića, u kojem upoznajete osoblje vrtića s navikama, socijalnim vještinama i interesima djeteta. Na razgovor morate donijeti i presliku zdravstvene iskaznice djeteta, potvrdu o obavljenom sistematskom pregledu koji obavljate kod djetetovog liječnika te popunjenu knjižicu cijepljenja.

Na razgovor će vas primiti vrtićki psiholog, pedagog, defektolog ili zdravstveni voditelj vrtića. Osim što ćete im pojasniti kako vaše dijete funkcionira, što jede, ima li alergije, kako se druži s vršnjacima, na koji način se uspavljuje, moći ćete im postaviti i sva moguća pitanja o tome kako će djetetu izgledati svakodnevica kada krene u vrtić.