stranka s imenom i prezimenom

Nogalo: Uspjeh u nošenju s epidemijom ne može pokriti probleme zdravstva

08.06.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Član Stranke s imenom i prezimenom Boro Nogalo poručio je u ponedjeljak da sve dobro što je napravljeno u vezi epidemije koronavirusa ne može pokriti probleme dugova, nedostatka kadra i predugih listi čekanja u zdravstvu

'Zdravstvo je 'u banani' zbog svega što se događalo prethodnih 30 godina, a naročito u zadnje četiri godine. Ne može se sve što danas muči hrvatsko zdravstvo pokriti onim dobrim što je napravljeno u vezi koronavirusa', poručio je Nogalo s konferencije za novnare.

Ustvrdio je kako se uključio u politiku jer je Hrvatska došla do ruba - politika forsira negativnu selekciju, uhljebe, klijentelizam i pogodovanja povlaštenim skupinama, a tome mora doći kraj.

Nogalo je kao koordinator stranačkog programa za zdravstvo upozorio da je zdravstvo u dugovima od čak 9 milijardi kuna, a liste čekanja su preduge unatoč tehnologiji koja je nabavljena uz pomoć europskih fondova.

Zato je običnom građaninu gotovo nemoguće dobiti pravovremenu zdravstvenu pretragu. "Javni se sustav se urušava, a polako se razvija privatni sustav", ocijenio je.

Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak osvrnuo se i na optužbe nove uprave o nepravilnostima oko isplate prekovremenih sati i pripravnosti. Naime, uprava je od dvoje liječnika, Mirjane Turkalj i Davora Plaveca, zatražila da se očituju zbog isplate sredstava radi prekovremenih sati i pripravnosti.

Optužbe sa ciljem stigmatizacije zbog političkih igara

Nogalo je ustvrdio da on sam do sada nije dobio poziv za očitovanje zbog tih isplata, ali njega i dvoje kolega nova uprava optužuje sa ciljem stigmatizacije.

'Nijedna od sedam inspekcija nije pronašla nikakav problem, naročito što se tiče plaća, koeficijenata, dodataka, prekovremenih sati ili pripravnosti. Međutim, ova sada ekipa optužuje iznad svih inspekcija, a to su plasirali sada kada se odigrava politička igra, kada Stranka s imenom i prezimenom napreduje', kazao je.

Zapitao se i zašto je samo troje liječnika optuženo kada cijeli zdravstveni sustav funkcionira na pripravnosti i prekovremenim satima zbog nedostatka kadra, a u bolnici ima barem deset ljudi koji su dobivali pripravnost i prekovremene sate.

'U ovom slučaju nije bitno dokazivanje, bitna je optužba, stigmatizacija, da se uništi projekt i dobije zemljište.Ovo je duboko koruptivna i kriminalna priča, cijela je ta ekipa od 20-ak osoba prijavljena i to s mnogim dokazima', rekao je Nogalo.

Jedna od osnivačica stranke Dalija Orešković optužila je premijera Andreja Plenkovića za suučesništvo u uništavanju Dječje bolnice Srebrenjak.

'Upravo je na ovom primjeru pokazao svu raskoš svog političkog licemjerja jer se okružio političkim partnerima ogrezlim u korupciji i kriminalu. Isti oni žetončići i prebjezi koji su mu čuvali leđa u parlamentu sada dijele otkaze na Srebrnjaku', ustvrdila je.