800 km od ukrajine

Veliki požar kod aerodroma u Sankt Peterburgu, u blizini oboren dron

10.03.2024 u 19:10

Bionic
Reading

Vlasti u sjeverozapadnoj ruskoj regiji Lenjingrad priopćile su u nedjelju da su sustavi protuzračne obrane oborili ukrajinsku bespilotnu letjelicu koja je letjela u tom području, budući da je zračni prostor iznad te regije i grada Sankt Peterburga zatvoren "kako bi se osigurala sigurnost".

Regionalni guverner Aleksander Drozdenko je kazao da su snage protuzračne obrane uništile letjelicu u blizini grada Fornosova u okrugu Tosnenski i da nema izvještaja o ozlijeđenima ili šteti na zgradama.

Fornosovo se nalazi oko 20 kilometara jugoistočno od Sankt Peterburga, a oba se nalaze više od 800 kilometara od ruske granice s Ukrajinom. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je dron došao iz Ukrajine, dodajući da su obrambeni sustavi oborili zrakoplov oko 18:00 sati po lokalnom vremenu, javlja The Moscow Times.

Samo sat vremena ranije, ruska državna agencija za civilno zrakoplovstvo Rosaviatsia objavila je da su letovi do i iz međunarodne zračne luke Pulkovo u Sankt Peterburgu obustavljeni "kako bi se osigurala sigurnost", kako je citirala državna novinska agencija TASS, ali nije pružila dodatne pojedinosti .

Videosnimke koje su podijeljene na društvenim mrežama pokazuju veliki oblak dima koji se diže na jugozapadnoj strani Sankt Peterburga, u blizini međunarodne zračne luke Pulkovo, a lokalni mediji javljaju da je požar izbio u tamošnjem skladištu.

U požaru su navodno dvije osobe ozlijeđene.

Nije jasno je li požar povezan s obaranjem drona.

Zračni promet u međunarodnoj zračnoj luci Pulkovo uspostavljen je u 18:22 po lokalnom vremenu. U međuvremenu, vlasti u Novgorodskoj regiji, južno od Lenjingradske regije, rekle su da su tri bespilotne letjelice oborene iznad te regije.

Dok su ruske regije koje graniče s Ukrajinom često napadane bespilotnim letjelicama otkako je Moskva pokrenula svoju potpunu invaziju prije više od dvije godine, Sankt Peterburg i okolna lenjingradska regija tek su se nedavno suočili s takvim napadima.

Početkom ožujka vlasti Sankt Peterburga najavile su pojačane mjere sigurnosti u cijelom gradu nakon što se dron srušio na stambenu zgradu i tamo eksplodirao.