UHIĆEN OPORBENI VOĐA

Veliki neredi u Prištini: kamenjem na policiju, suzavcem na prosvjednike

13.10.2015 u 07:24

Bionic
Reading

Kosovska policija upotrijebila je u ponedjeljak navečer u Prištini suzavac kako bi rastjerala aktiviste i simpatizere pokreta 'Samoopredjeljenje', koji su kamenjem gađali policijsku postaju tražeći da se pusti nešto ranije uhićeni donedavni čelnik ovog pokreta Albin Kurti.

Nekoliko stotina prosvjednika tražilo je puštanje na slobodu Kurtija, bivšeg čelnika ove oporbene stranke i zastupnika u parlamentu, koji je prije četiri dana u Skupštini Kosova bacio suzavac u znak prosvjeda protiv sporazuma između Kosova i Srbije po kojem se, među ostalim, predviđa uspostava Asocijacije srpskih općina na Kosovu.

Kako prenosi srbijanska agencija Beta, aktivisti su se okupili na poziv čelništva stranke koji je uslijedio nakon što je kosovska policija, postupajući po nalogu nadležnog tužiteljstva, nešto ranije navečer privela Kurtija u policiju na ispitivanje. Novinari koji su bili na mjestu događaja javili su da prosvjednici bacaju kamenje na policijsku postaju.

Beta je prenijela da je na prosvjedu bio i Ramush Haradinaj, čelnik Alijanse za budućnost Kosova, stranke čiji su zastupnici, zajedno s onima pokreta Samoopredjeljenje, 8. listopada blokirali rad kosovskog parlamenta u znak prosvjeda protiv briselskog sporazuma između Prištine i Beograda da bi potom Albin Kurti u parlamentu aktivirao suzavac, zbog čega bi, po pisanju medija, mogao dobiti kaznu zatvora.

Nasilni prosvjed dogodio se uoči nastavka dijaloga Srbije i Kosova uz posredništvo EU u Bruxellesu, gdje će dvojica premijera, Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, razgovarati s visokom predstavnicom Federicom Mogherini o dosadašnjem napretku u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i daljnjim koracima.