OBRAZLOŽENJE PRESUDE

'Veliki maestro' je školski primjer korupcije

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2009 15:42
  • Objavljeno 15.05.2009 u 15:29
josip matanović

josip matanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Uzimanje mita bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića školski je primjer korupcije, ustvrdila je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ivana Kršul, obrazlažući danas nepravomoćnu presudu bivšim čelnicima Fonda u slučaju 'Veliki maestro'

Uz 11-godišnju zatvorsku kaznu Matanović će zbog primanje mita i zloporabe položaja i ovlasti, prema presudi, državi morati vratiti 250 tisuća eura i 128 tisuća kuna koje je primio kao mito ili stekao malverzacijama s poduzećima iz portfelja Fonda.

No, unatoč presudi i činjenici što su šest od osam optuženika u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka proglašeni krivima samo će Matanović duže vrijeme provesti u zatvoru.

Goran Mehkek/Cropix

Goran Mehkek/Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Robertu Peši do kraja kazne su preostala tek tri mjeseca

Ostale izrečene kazne su takve da ih uglavnom pokriva vrijeme provedeno u pritvoru. Izuzetak su šestooptuženi odvjetnik Juraj Parazajder, koji bi do ispunjenja trogodišnje kazne u zatvoru trebao boraviti još 21 mjesec i bivši potpredsjednik Fonda Robert Peša kojemu je do kraja dvogodišnje kazne preostalo tek tri mjeseca.

Voditelj Službe prodaje nekretnina Fonda Igor Petlevski kažnjen je s godinu i deset mjeseci, odvjetnica iz Buja Asja Piplović s godinu i tri mjeseca, kao i njezin suradnik Mladen Jandriček, dok su svih optužbi oslobođeni viši savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić

Po riječima sutkinje Kršul, visini Matanovićeve kazne doprinijela je njegova kriminalna volja i pohlepa za novcem, iako je bio dobrog imovnog stanja. Pohlepa je, kaže, posebno vidljiva na snimkama kada od USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića uzima koverte s novcem ili dogovara milijunske provizije, koje su mu trebale biti isplaćene u gotovini i na inozemne račune.

Krunski dokaz za primanje mita su na suđenju prikazani tajno snimljeni video i audio materijali u kojemu je glavnu ulogu uglavnom imao Matanović. Na nekim je snimkama između ostalog vidljivo kako od Kuzmanića uzima kovertu s 50.000 eura, uz riječi da je to za kavicu.

Na taj je način, ustvrdila je sutkinja, stvorio i posebno negativnu sliku o instituciji u kojoj je radio, a građanima poručio da ne trebaju imati povjerenja u državu. Dodala je da iznose koje je uzimao prosječan građanin vrlo teško može zaraditi, dok one koje je tražio većina ljudi ne može steći kroz čitav život.

No, sud činjenično stanje nije utvrdio samo na temelju pouzdanika, nego i na brojnim drugim dokazima i iskazima svjedoka, kazala je sutkinja.

Goran Mehkek/Cropix

Goran Mehkek/Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Odvjetnica Asja Piplović kažnjena je s godinu i tri mjeseca zatvora

Od osam točaka optužnice sud je presude izrekao za njih četiri - primanja mita u vezi investicija na zemljištu bivše Ciglane Nin, prodaje dionica hotela Živogošće i Podgora te zloporabu položaja i ovlasti vezano za naknadnu procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862

Otpale su optužbe za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela koje se odnosi na davanje, odnosno pribavljanje, informacija o natječajima HFP-a potencijalnim investitorima i njihovim zastupnicima, zlouporabe položaja i ovlasti oko prodaje zemljišta Facinka te legalizacije bespravnog posjeda i omogućavanje korištenja nekretnine Gradac bez javnog natječaja.

Izricanju presude u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda nisu prisustvovali odvjetnik Parazajder, kojemu je na tri godine zabranjeno bavljenje odvjetništvom te oslobođeni Mrkonjić, jedini sudionik postupka koji je još uvijek zaposlen u Fondu.

Prvooptuženi Matanović iz sudnice je izveden kao što je u nju i ušao, s 'lisicama' na rukama. Odveden je u pritvor u zagrebačkom Remetincu, gdje je od lipnja 2007. i u kojem će čekati pravomoćnost presude.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi