OBJAVILI IMENA DJECE ŽRTAVA

Veliki gaf ogulinske policije

28.03.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Policija provodi kriminalističku istragu zato što su u godišnjem izvješću ogulinskom Gradskom vijeću o radu Policijske postaje, koje je javni dokument, objavljena imena žrtava obiteljskog nasilja i seksualnih delikata nad djecom, doznaje se danas u karlovačkoj Policijskoj upravi.

Pogreškom policije, sastavni dio godišnjeg izvješća o radu Policijske postaje u Ogulinu bile su i tablice s punim imenima žrtava obiteljskog nasilja i seksualnih delikata nad djecom, a to je izvješće dano svim gradskim vijećnicima i novinarima koji prate sjednice te je objavljeno na internetskoj stranici grada.

'Žao mi je što se to dogodilo baš u ovom najosjetljivijem segmentu', rekao je načelnik Policijske postaje u Ogulinu Dražen Lipošćak na sjednici Gradskog vijeća 15. ožujka, na kojoj je podnio izvješće i dobio od vijećnika kritike zbog objavljivanja tih podataka. Lipošćak je rekao da su podatci na 18. stranici izvješća objavljeni pogreškom, koja je utvrđena i prije sjednice, no materijal za sjednicu već je bio poslan, a u međuvremenu je maknut sa službene internetske stranice grada Ogulina.

Vijećnik HSP-a Željko Bokulić upozorio je da je riječ o velikom propustu navodeći da je time izravno prekršena konvencija UN-a o pravima djeteta, Ustav RH te još sedam hrvatskih zakona.

'Ne smiju se javno objavljivati podatci na temelju kojih bi se mogao utvrditi identitet žrtve. Djeca kao naslabiji članovi društva zaslužuju osobitu zaštitu ljudskih prava, a ipak se ta prava često krše pa mediji objavljuju njihov identitet bez obzira na to jesu li žrtve, počinitelji ili svjedoci. To rezultira dodatnom viktimizacijom, stigmatizacijom, a nasilnicima čije ime dođe u medije šalje se poruka da se zbog slave isplati tako ponašati', istaknuo jetom prilikom Bokulić.

U izvješću je Policijske postaje Ogulin je navedeno da je prošle godine u Ogulinu počinjeno osam kaznenih djela protiv spolne slobode i ćudoređa nad djecom i maloljetnicima, a obiteljskog je nasilja bilo 29,91 posto više nego 2011. Od 120 prijava 47 se odnosi na obitelji gdje se nasilje već događalo.