VRUĆI KRUMPIR

Veleposlanik EU-a u BiH oglasio se o misi za bleiburške žrtve u Sarajevu

14.05.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Veleposlanik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler poručio je kako svaka vjerska zajednica ima puno pravo održavati vjerske obrede za nevine žrtve ratova no upozorio je kako se takvi događaji ne smiju politički zlorabiti, prenosi u četvrtak "Dnevni avaz".

Komentirajući za sarajevski list prijepore oko mise za bleiburške žrtve, koju bi 16. svibnja u sarajevskoj katedrali trebao predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, Sattler je apelirao na sve u BiH da "spuste loptu" ističući kako su neprihvatljive prijetnje sudionicima misnog slavlja.

Kazao je i kako ima dojam da se na Balkanu, a posebice u BiH, žestokom retorikom iznova vode ratovi iz prošlosti umjesto zajedničke izgradnje budućnosti.

"Organizatori su dužni osigurati da ovaj događaj (misa) ne bude politički zlorabljen", kazao je austrijski diplomat.

Podsjećajući kako i osobno dolazi iz zemlje u kojoj je Bleiburg kazao je kako je Austrija imala puno izazova s organizatorima bleburške komemoracije proteklih godina. "Prošle godine misa nije održana jer je Katolička crkva u Austriji zaključila kako se radi o političkoj zloporabi koja joj škodi i odbila je organizaciju molitve. No generalno, neprihvatljive su i prijetnje sudionicima", kazao je Sattler.

Komentirajući ostale probleme u BiH, posebice one povezane s pandemijom koronavirusa, šef Delegacije EU pozvao je vlasti u toj zemlji da temeljito provjere sve sumnje povezane s nabavom medicinske opreme, a posebice respiratora za bolnice u Federaciji BiH.

Iz entitetskog je proračuna u Kini kupljeno 100 respiratora za koje su stručnjaci naknadno utvrdili kako su beskorisni za odjele intenzivne skrbi. Tužiteljstvo BiH sada vodi istragu zašti su kupljeni takvi strojevi i kako je posao nabavke povjeren tvrtki "Srebrena malina", registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća.

U Sarajevu prosvjed protiv mise za Bleiburg Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Sattler je upozorio i kako vlasti u BiH moraju odgovornije pristupiti rješavanju 14 ključnih prioriteta koje je pred tu zemlju postavila EU kako bi joj eventualno odobrila status kandidata za članstvo.

Čelnike Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH pozvao je da napokon riješe prijepor oko raspodjele 330 milijuna eura kredita dobivenoga od MMF. Kredit je odobren u jeku pandemije kako bi se BiH pomoglo u sučavanju s posljedicama, no novac već gotovo mjesec dana stoji blokiran na računu Središnje banke BiH jer se vladajuća bošnjačka i hrvatska stranka ne mogu dogovoriti kako će se novac podijeliti između Federacije BiH i njenih deset župaija te tko će kredit vraćati.

Europska unija, kako je najavio Sattler, spremna je osigurati za BiH makrofinancijsku potporu u iznosu od 250 milijuna eura jer je Bruxelles svjestan kako sada treba nastojati očuvati radna mjesta.

"Nedvojbeno je kako će ovo biti teška godina jer će neminovno doći do smanjenja poreznih prihoda. Moramo svi ozbiljno promišljati o budućnosti, svjesni da će mjere u BIH i svijetu potrajati sve dok se ne pronađe učinkovito cijepivo", kazao je Sattler.