POSLALI PRIOPĆENJE

Veleposlanici zapadnih zemalja protiv homofobije u BiH

gay brakovi

gay brakovi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Veleposlanici više zapadnih zemalja akreditirani u Bosni i Hercegovini upozorili su u utorak kako su u toj zemlji izrazito ugrožena prava homoseksualaca, a posebice mladih kojima je ponekad zbog njihove seksualne orijentacije doveden u pitanje i život

U zajedničkom priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu u povodu međunarodnog dana borbe protiv homofobije veleposlanici SAD, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Švedske, Norveške i Brazila poručili su kako je ovakva situacija u BiH neprihvatljiva te su pozvali vlasti BiH da poduzmu sve kako bi zaštitili homoseksualne osobe i njihova prava.

'Diskriminacija temeljena na seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu ili rodnom izražavanju u sukobu je s temeljnim načelima potpunog i jednakog uživanja prava za sve osobe', stoji u priopćenju.

Veleposlanici ističu kako su i osobno predani borbi protiv svakog oblika diskriminacije, a ujedno se nadaju kako će potaknuti ozbiljnu aktivnost u BiH u pogledu promocije i zaštite prava homoseksalnih osoba.

Podsjećaju i kako je ta diskrminacija zabranjena međunarodnim aktima, uključujući Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, UN-ov pakt o građanskim i političkim pravima i UN-ov pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, kao i zakon o zabrani diskriminacije u BiH iz 2009. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi