žele groko

Većina njemačkih socijaldemokratskih birača podržava veliku koaliciju

16.02.2018 u 08:54

Bionic
Reading

Dvije trećine pobornika njemačkih socijaldemokrata (SPD) podržava veliku koaliciju s konzervativcima Angele Merkel, pokazala je anketa u petak, nekoliko dana uoči glasovanja članova SPD-a o ponovnoj podjeli vlasti s CDU-om i CSU-om

Istraživanje koje je provela agencija Kantar Emnid za grupaciju regionalnih novina Funke pokazalo je da 66 posto ispitanih želi 'veliku koaliciju' (takozvani GroKo), dok samo 30 posto želi nove izbore. Koaliciju podržava i 78 posto konzervativnih glasača.

Oko 464 tisuća članova SPD-a će 20. veljače pismenim glasovanjem podržati ili odbaciti četverogodišnji koalicijski sporazum koji su dva bloka postigla prošli tjedan.

Njihova odluka će biti objavljena 4. ožujka, a ako odbace koaliciju, Njemačku vrlo vjerojatno čekaju novi izbori.

Anketa je pokazala i da 49 posto Nijemaca želi da Merkel odradi sve četiri godine na čelu države, dok 44 posto smatra da bi ona trebala ranije predati vodstvo nekom drugom.

  • +18
Izbori u Njemačkoj iz CDU Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Gotovo tri četvrtine pobornika konzervativaca želi da kancelarka odradi cijeli mandat, dok 86 posto birača krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) želi da rano odstupi s funkcije.

Mnogi unutar SPD-a su rezervirani oko podjele moći s Merkel, vjerujući kako se stranka treba ponovno izgraditi u oporbi nakon što je na izborima u rujnu zabilježila najgori izborni rezultat otkad je Njemačka 1949. postala federalna republika.

Merkel se suočava s nezadovoljstvom i među svojim konzervativcima koji smatraju da je socijaldemokratima dala previše ustupaka.

SPD je dobio šest ministarstava, baš kao i konzervativci, iako su na izborima ostvarili znatno lošiji rezultat. Među njima su ključna ministarstva vanjskih poslova i financija.