istraživanje

Većina građana BiH podupire članstvo u EU no u RS-u to želi tek trećina stanovnika

18.06.2018 u 16:44

Bionic
Reading

Većina građana Bosne i Hercegovine i dalje podupire moguće članstvo te zemlje u Europskoj uniji no ogromna je razlika u postotcima onih koji su za to u dva bosanskohercegovačka entiteta, rezultati su ankete objavljene u ponedjeljak

U istraživanju što ga je Vijeće ministara BiH razmatralo na sjednici održanoj u Sarajevu stoji podatak kako 56,52 posto građana u ovom trenutku podržava učlanjenje BiH u EU i tako bi i glasovali na eventualnom referendumu.

No na to pitanje pozitivno je odgovorilo tek 30,3 posto ispitanika stanovnika Republike Srpske dok u Federacij BiH europske integracije zagovara čak 70,6 posto ispitanika, prema istraživanju koje je provelo i čije je rezultate objavilo Ravnateljstvo za europske integracije koje djeluje pri Vijeću ministara BiH.

Taj podatak dobiven je ispitivanjem reprezentativnog uzorka od 1200 građana BiH provedenog telefonskom metodom.

Najveću potporu europske intergacije imaju u distriktu Brčko koji je zasebna administrativna cjelina a tamo bi za učlanjenje BiH u EU glasovalo 75,5 posto ispitanika.

  • +8
Brčko distrikt Izvor: tportal.hr / Autor: Privatni album

Iz Ravnateljstva za europske integracije BiH ističu kako usporedbom s ranija dva redovita godišnja istraživanja ovakve vrste proistječe kako je za dva posto više onih koji su kazali kako ne znaju ili ne žele reći kako bi glasovali na eventualnom referendumu.

Zagovornici europskih integracija u BiH najveću korist od toga očekuju na planu poboljšanja infrastrukture u zemlji a potom su na ljestvici prednosti sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala te poštivanje zakona.

Oni pak koji su skeptični prema članstvu u EU uglavnom drže kako bi to dovelo do povećanja troškova života i poreza a tako razmišlja čak 66,5 posto "euroskeptika".