DRAMATIČAN PREOKRET

Većina Amerikanaca podržava Snowdena!

23.01.2014 u 11:32

Bionic
Reading

Većini stanovnika SAD-a drago je što znaju da savezna vlada provodi nadzor telefonskih poziva i e-mailova običnih Amerikanaca – što je bilo tajna dok zaposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden nije dao povjerljive dokumente Agencije medijima. Rezultati su to ankete koje je u srijedu objavio Fox News

Ispitanici su u anketi zamoljeni da se izjasne o tome što osjećaju o Snowdenu i njegovom zločinu te da odgovore na pitanje je li im drago što su te informacije postale javne, a 68 posto ispitanika odgovorilo je da im je drago što ti programi utječu na obične Amerikance poput njih dok ih je 25 posto reklo da im nije drago.

Većini republikanaca (69 posto), nezavisnih (68 posto) i demokrata (68 posto) je drago da su postali svjesni aktivnosti u NSA-u, a 75 posto članova Tea Partyja misli isto.

Anketa Fox Newsa iz srpnja pokazala je drugačije rezultate; većina ispitanih, njih 60 posto, nije odobravala Snowdenovo otkrivanje detalja programa koji provodi NSA.

Sada 50 posto birača smatra da program nadzora više pomaže da bi se otkrile terorističke prijetnje nego što zloupotrebljava privatne informacije; njih 44 posto misli suprotno. To je preokret u odnosu na prije šest mjeseci, kada je više birača (47 posto) smatralo da program domaćeg špijuniranja čini više štete Amerikancima nego što bi pomogao otkriti terorističke prijetnje (41 posto).

Zatim, 63 posto ispitanih naspram njih 31 posto smatra da će program vjerojatno više pomoći nacionalnoj sigurnosti. Nešto više od pola ispitanih republikanaca (53 posto) i nezavisnih (51 posto) smatra da će nadzor više naštetiti Amerikancima.

Općenito, 61 posto ispitanih ne vjeruje da će savezna vlada zadržati njihove osobne podatke u tajnosti, a 67 posto ih ne vjeruje da bi to isto učinila treća strana - čak i da su uspostavljena pravila koja ograničavaju pristup vlade tim podacima.

Anketa Fox Newsa temelji se na telefonskim razgovorima (fiksnim i mobilnim) s 1.010 slučajno odabranih registriranih birača diljem SAD-a te je provedena pod zajedničkom palicom Anderson Robbins Researcha i Shaw & Company Researcha između 19. i 21. siječnja. Anketa navodi statističku pogrešku od plus/minus tri posto.