smrtonosni napadi

Većina Amerikanaca očekuje novu masovnu pucnjavu u iduća tri mjeseca

09.08.2019 u 17:59

Bionic
Reading

Gotovo polovica svih Amerikanaca očekuje da će se u SAD-u uskoro dogoditi još jedna masovna pucnjava, pokazuju rezultati ankete javnog mišljenja Reutersa i Ipsosa objavljene u petak, samo nekoliko dana nakon smrtonosnih napada u Kaliforniji, Teksasu i Ohiju

Prema anketi provedenoj 7. i 8. kolovoza, 78 posto Amerikanaca reklo je da je vjerojatno da se još jedan takav napad dogodi u iduća tri mjeseca, a 49 posto smatra je to "vrlo vjerojatno". Deset posto ispitanika reklo je da nije vjerojatno da će se dogoditi još jedan takav napad u iduća tri mjeseca, dok su ostali rekli da ne znaju.

Anketa je provedena nakon dvije masovne pucnjave ranije u kolovozu u El Pasou i Daytonu, te one u Gilroyu prošlog mjeseca u kojoj je poginulo 36 ljudi. Napadi su uzdrmali zemlju te mnogi pozivaju na strože zakone za kontrolu oružja.

"Stalno ste na oprezu jer nikada ne znate kada će se dogoditi i gdje", rekla je Suzanne Fink (59), republikanka iz grada Troutmana u Sjevernoj Karolini. "Prečesto se događa i ponekad se čini da je riječ o oponašateljima".

Masovne pucnjave nisu jasno definirane, no neprofitna organizacija Gun Violence Archive zabilježila je više od 250 takvih incidenata samo u ovoj godini, u prosjeku više od jedne dnevno, u kojima je vatrenim oružjem ubijeno ili ozlijeđeno četvero ili više ljudi.

Nakon masovnih pucnjava u Teksasu i Ohiju, demokrati te nekoliko kandidata za predsjedničke izbore 2020. kritizirali su predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove rasističke retorike i oštrih imigracijskih politika koje smatraju odgovornima za nasilje.

Bivši kongresmen Teksasa i predsjednički kandidat Beto O'Rourke u srijedu je na Twitteru Trumpu poručio da je pucnjava u El Pasou "teroristički čin inspiriranim njegovim rasizmom".

Republikanski predsjednik Senata Mitch McConnell rekao je u utorak da neće ranije sazvati senat kako bi raspravljali o novim zakonima o kontroli oružja, čime je odbio molbe 200 američkih gradonačelnika, uključujući i dva čiji su gradovi prošlog vikenda pretrpjeli masovne pucnjave.

Prema anketi, 69 posto odraslih u Americi želi uvođenje "strožih" ili "umjerenih" ograničenja za kupovinu vatrenog oružja.

Rezultati ankete također su otkrili da polovica svih Amerikanaca, uključujući dvije trećine demokrata i jednu trećinu republikanaca smatra da "način na koji ljudi pričaju o imigracijama potiče nasilje".

Većina odraslih smatra "nasumične nasilne napade", uključujući i masovne pucnjave, najvećim svakodnevnim prijetnjama, dok je jedna od četiri osobe rekla da je domaći terorizam motiviran politikom ili religijom najveća opasnost. Samo je jedna od šest osoba spomenula strani terorizam.

Kao glavne uzroke masovnih pucnjava u SAD-u, ispitanici su navodili rasizam, netrpeljivost, lak pristup vatrenom oružju te mentalne bolesti. Samo je jedna od šest osoba, odnosno jedan od četiri republikanca, u anketi rekla da su za napade krive videoigre.

Trump je u ponedjeljak spomenuo videoigre i mentalne bolesti kao glavne faktore u masovnim pucnjavama, no ranija istraživanja pokazala su vrlo malu ili nikakvu povezanost između nasilnih igara i pucnjava.

Anketa Reutersa i Ipsosa provedena je putem interneta diljem SAD-a. Prikupljeni su odgovori 1.116 osoba, a statistička pogreška plus-minus iznosi 3 posto.