OBJAVA KRAJEM MJESECA

Veći porezi bogatima među SDP-ovim rješenjima

03.08.2009 u 14:52

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić ocijenio je danas da rješenja za izlazak iz krize ima te je najavio da će ta stranka s njima izići potkraj kolovoza, a u rujnu će početi bitku za proračun za 2010.

RIJEKA - "Smatramo da proračun za 2010. ne možemo rješavati amandmanima, nego nizom zakonskih rješenja koja je potrebno usvojiti prije negoli se donese proračun za tu godinu", rekao je.

Linić je ocijenio da će rješenja biti bolna, da će sve dugove morati platiti građani te da je pljačku, nesposobnost i bitku za osobne interese vladajuće koalicije moguće otkloniti samo novim rješenjima, pri čemu je istaknuo da je za njih potrebna promjena vlasti.

Prijedlog SDP-a je ravnomjernije porezno opterećenje - tako da više plate bogati i oni koji žive od imovine, a ne od rada, rekao je Linić, ističući kako je u tom bitna razlika između SDP-a i HDZ-a.

Također je rekao kako će mjere koje je za prevladavanje krize odredila vlada imati samo negativne učinke te da HDZ neće oporezovati imovinu jer u vrhu te stranke ima vlasnika velike imovine koji ne žele platiti porez.

Linić smatra da će se zbog oporezivanja imovine raspasti vladajuća koalicija "jer dio koalicije neće tolerirati pljačku i daljnje odgađanje poreza na imovinu".

Rekao je kako neće biti dovoljno prihoda u državnom proračunu, da će, osim dijela radnika u realnom sektoru, bez plaća i radnih mjesta ostati i dio javnih djelatnika - činovnici, profesori, zdravstveni radnici, te da će se sve to događati sljedećih četiri do pet mjeseci.

Saborski zastupnici SDP-a Željko Jovanović i Luka Denona ocijenili su je da je "državni aparat" preskup, da vlada nije sposobna za promjene, da je rad jedini put iz krize i da će neizbježno otrežnjenje i dugove vjerojatno platiti najsiromašniji dio Hrvatske.