kolektivni ugovor

Veće plaće i za radnike ZET-a, Vodoopskrbe i Zagrebačkog velesajma

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 27.12.2019 14:05
  • Objavljeno 27.12.2019 u 14:04
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Šarlija

Nakon što su radnici Zagrebačkog holdinga sklopili novi kolektivni ugovor za iduće četiri godine, isti takav dobili su i radnici tvrtki izdvojenih iz Holdinga - ZET-a, Vodoopskrbe i odvodnje i Zagrebačkog velesajma, pa se i njima povećava osnovica za plaće za 5,8 posto, rečeno je u petak u Gradskoj upravi

Novi kolektivni ugovor za oko 5300 radnika u ta tri trgovačka društva počet će se primjenjivati od 1. siječnja, najavila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Osnovica za plaće se s 2884,87 kuna povećava na 3052,20 kuna, odnosno za 5,8 posto. Radnicima će se isplatiti i neoporezivi iznos za različite vrste materijalnih prava, što znači da će im se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćivati u visini neoporezivog iznosa.

Umjesto 2884 kune za božićnicu i regres, dobivat će ukupno za božićnicu i regres 2500 kuna neoporezivog iznosa, te je kao kompenzacija uvedena naknada za prehranu od 5000 kuna godišnje, koja će se isplaćivati mjesečno u iznosu od 416 kuna. Radnicima će biti isplaćena i nagrada od 5000 kuna godišnje u dvije rate.

Grad Zagreb, ZET, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebački velesajam te sindikati koji djeluju unutar tih trgovačkih društava postigli su suglasje i oko destimuliranja bolovanja, koje se često zlorabi, pa se smanjuje stopa plaćenog bolovanja za prvih šest radnih dana s 85 posto na 75 posto plaće.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da zadnjih 12 godina radnicima u tim tvrtkama nije rasla osnovica. Smatra kako je dobro ovo što su sada to napravili, jer u Parizu zaposleni u javnom prijevozu štrajkaju i za Novu godinu. To znači da socijalni dijalog nema alternativu.

Ustvrdio je da zbog povećanja prava u novim kolektivnim ugovorima neće biti novih poskupljenja usluga u Zagrebu jer su se 'pokrili onoliko koliko imaju'.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Toni Cetinski, Bruno Petković, Goran Grgić, Peđa Grbin…

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!