DOGOVOR HDZ-A I SDP-A

Već sve dogovoreno oko ustavnih sudaca?

16.05.2016 u 22:35

Bionic
Reading

Javni razgovori s kandidatima za ustavne suce nastavljaju se još u utorak i srijedu. Nakon toga mjerodavni saborski odbor dogovorit će listu kandidata koja se šalje zastupnicima na glasovanje

Dosad je bio običaj da u Sabor dođe lista s više kandidata nego što se bira sudaca. Ovo je prvi put da će na popisu biti točno onoliko imena koliko se bira sudaca. Dakle, 10. I još nešto se događa prvi put - ustavni suci birat će se javnim, a ne tajnim glasovanjem. Iz toga bi se moglo iščitati nepovjerenje stranačkih vođa prema vlastitim zastupnicima te potreba dviju najjačih stranaka da izbor u svakom trenutku imaju pod kontrolom jer ovdje će svaki glas biti presudan.

Očekuje se da će ovaj put Hrvatski sabor izabrati suce. Deset mjesta ne bi trebalo biti problem podijeliti. Pet oporbi, pet vladajućima. U tom smjeru idu i neslužbene informacije kako je ta podjela već obavljena. Tako će navodno HDZ-ovi ustavni suci biti: dvoje aktualnih sudaca Mario Jelušić i Snježana Bagić; HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar; sudac Vrhovnog suda Branko Brkić i odvjetnik Miroslav Šumanović, koji zastupa HDZ u aferi Fimi media.

Prema neslužbenim informacijama, iz SDP-ove kvote u Ustavni sud bi trebali saborski zastupnici Josip Leko i Ingrid Antičević Marinović, predsjednik zagrebačkog Upravnog suda Andrej Abramović, te zagrebački odvjetnici Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić. Zanimljivo je da iako novi predsjednik HNS-a tvrdi kako koalicija Hrvatska raste više ne postoji, u SDP-ovu je kvotu ušao jedan navodno HNS-ov kadar - upravo Rajko Mlinarić

S druge strane, HDZ je Most, čini se, isključio iz ove igre. Iako se govorilo će Mostov saborski zastupnik Juro Martinović također biti novi ustavni sudac, on se na kraju nije ni prijavio.