MODERNIZACIJA

Vatrogascima isporučeno prvih 20 od ukupno 94 vozila financiranih europskim sredstvima

16.02.2021 u 16:17

Bionic
Reading

Javnim i dobrovoljnim vatrogasnim postrojbama iz svih krajeva Hrvatske u utorak je u Zagrebu predano na korištenje prvih 20 vatrogasnih vozila od ukupno 94 čija je nabava vrijedna 250 milijuna eura financirana europskim novcem u 85-postotnom iznosu

Riječ je o projektu Modernizacije vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske sufinanciranom sredstvima fondova Europske unije putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Vatrogasna vozila bit će raspoređena u 17 županija, od kojih su dva namijenjena za DVD-ove u Glini i Lekeniku u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković nazvao je to povijesnim trenutkom za hrvatsko vatrogastvo čija će operativna spremnost biti još bolja i jača.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Vlada 2017. nakon katastrofalnih požara u Splitu napravila analizu voznog parka i opreme u sustava civilne zaštite kad su utvrdili da dosad nisu korištena europska sredstva i da to trebaju promijeniti.

MUP je od tada iz europskih fondova za sve sastavnice civilne zaštite povukao 250 milijuna eura. Božinović je napomenuo da su novac povukli kroz brojne sastanke, uvjeravanja i lobiranja u europskim institucijama kako bi Hrvatska pokazala da to zaslužuje.

Realno dotad nisu imali s kim razgovarati iz Hrvatske na tu temu, sami su rekli da ih nikad nitko iz Hrvatske po tom pitanju nije kontaktirao, rekao je Božinović.

Poručio je da su od prvog dana bili angažirani u europskom mehanizmu za zaštitu i spašavanje i izlobirali poveći iznos o kojem ne može govoriti ali je daleko veći od 250 milijuna eura u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru.

Zadaća MUP je da učini sve kako bi ovim hrabrim i požrtvovnim ljudima omogućili sve uvjete koje zaslužuju da bi svoj humani posao obavljali na najbolji mogući način, rekao je Božinović.

Poručio je da su osigurali vrhunsku opremu i da nastavljaju tim putem pa će do početka ljeta biti isporučeno ostala 74 vozila.

Naglasio je da za otprilike isti broj vozila koja su nabavljena 2003. veći teret financiranja pao na jedinice lokalne uprave zbog čega se još uvijek u nekim segmentima vuku problemi

"Ova vozila idu već danas u 17 županija i naše jedinice lokalne i regionalne samouprave nemaju ništa s financiranjem ovog projekta, već je na dobrovoljnim i javnim vatrogasnim postrojbama samo da nastave raditi vrhunski posao, kao što su ga radili i do danas", poručio je ministar prilikom primopredaje na Policijskoj akademiji.

Napomenuo je da zbog adekvatnog odgovora na krize i jačanja spremnosti za reakciju, a time i bolju razinu zaštite ljudi i imovine u situacijama kriza, MUP ulaže u infrastrukturne kapacitete žurnih službi te je već proveden projekt modernizacije radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite.

Trenutno su u izradi projekti za nabavu tri helikoptera, dva kanadera, digitalnih sustava ranog upozorenja i ranog odgovora na krize, kojima će se građane pravovremeno upozoriti na dolazeći rizik i davati im upute za ponašanje preko mobitela, odnosno pravovremeno aktivirati sve sastavnice civilne zaštite.