VJEROVALI ILI NE

Vatikan traži stvaranje svjetske vlade!

24.10.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Papa predlaže prevladavanje sustava iz Bretton Woodsa i stvaranje nove svjetske financijske vlasti, koja bi, zbog ekonomske krize, utvrdila pravila tijeka i sustava monetarne razmjene. U stvaranje tih pravila i u taj sustav trebale bi biti uključene i razvijene zemlje i one u razvoju kako bi se stvorila 'opća javna vlast univerzalne nadležnosti'

Papinsko vijeće za mir i pravdu načinilo je dokument, koji je danas predstavljen novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici, za reformu financijskog i monetarnog sustava, a u povodu održavanja sastanka G20 od 3. do 4. studenoga u Cannesu. Tim dokumentom Vatikan želi pridonijeti raspravi na sastanku G20 u Francuskoj kako bi se došlo do uravnoteženijeg ekonomskog razvitka.

Na konferenciji za novinare, uz ostale, govorio je i predsjednik Papinskog vijeća za mir i pravdu kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson koji je naglasio da je još papa Pavao VI. u svojoj enciklici Populorum progressio objavljenoj 1967. govorio kako 'aktualna svjetska situacija iziskuje akciju na temelju jasne vizije svih ekonomskih, društvenih, kulturnih i duhovnih pogleda'. A ta bi vizija trebala biti temeljena na svjedočenju Isusa Krista koji je došao na zemlju ne da osudi nego da spasi, ne da bude služen nego da služi.

Vatikanska svjetska vlada

Papa Benedikt XVI. pak 2009. u enciklici Caritas in Veritate napisao je da 'zabrinjava složenost i težina aktualne ekonomske situacije', ali je potrebna duboka obnova koja bi 'ponovno otkrila temeljne vrijednosti na kojima će stvarati bolju budućnost'.

'Kriza nas obvezuje na ponovno i drugačije projektiranje našeg hoda. Potrebna su nova pravila i potrebno je pronaći nove oblike zauzimanja, uzimati pozitivna iskustva i odbacivati negativna. Kriza na taj način postaje prilika za nove projekte', napisao je Benedikt XVI. u svojoj enciklici.

To su temelji na kojima je Papinsko vijeće za mir i pravdu načinilo svoj dokument u kojem poziva Ujedinjene narode, zbog mogućnosti da okupi sve države svijeta, na stvaranje svjetske financijske vlasti. Potrebno je da UN preuzme na sebe stvaranje nove financijsko-monetarne vlasti nakon što su propale institucije kao što je sustav iz Bretton Woodsa (iz tog sustava nastali su MMF i Svjetska banka, ali to očito više nije dovoljno), zatim G8 i G20 itd

Svjetska banka - središnja svjetska banka

Potreban je sustav vlasti super partes, odnosno onaj koji bi horizontalno koordinirao među državama. Ta bi vlast na demokratski način odlučivala i kažnjavala u skladu s pravom. Riječ je o 'svjetskoj vladi' koja pak ne smije napustiti multilateralizam kako na diplomatskom tako i na razvojnom planu te joj na prvom mjestu mora biti mir. Novim zahtjevima ne mogu odgovoriti ni G7 ni G20, drži Vatikan, jer te organizacije nisu vođene logikom UN-a. Države koji čine G20 ne mogu predstavljati sve narode. Nemaju ni zakonske ovlasti.

Zbog toga je potrebno uključiti organizaciju UN-a, a MMF i Svjetsku banku treba temeljito obnoviti kako bi u tim ustanovama bili predstavnici svih zemalja, a ne samo pojedinih. Svjetska bi banka trebala postati nekom vrstom središnje svjetske banke. Svjetska vlada bi trebala upravljati financijskom situacijom.

Vatikan odlučno osuđuje ekonomski liberalizam bez pravila i nadzora, koji je doveo do stanja u kojem se sada nalazi svjetska ekonomija te drži kako bi na svjetskoj razini trebalo uvesti pravila o oporezivanju financijskih transakcija.