nisu sretni

Varšava i Budimpešta traže više poštovanja od Macrona

23.06.2017 u 22:31

Bionic
Reading

Varšava i Budimpešta pozvale su u petak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ih poštuje, nastojeći istodobno izgladiti odnose, na summitu EU-a u Bruxellesu, nakon što je Macron dao intervju u kojem je kritizirao zemlje srednje Europe.

Poljska premijerka Beata Szydlo zatražila je da se prekine sa ‘stereotipima i klišeima, koje se ponekad smatra uvredljivima’ i da se pokaže ‘više povjerenja i mudrosti u izboru riječi’, rekao je poljski državni tajnik za europske poslove Konrad Szymanski, govoreći o nedavnom Macronovom intervjuu za osam europskih listova.

Macron je u tom intervjuu kritizirao države članice EU-a, ne imenujući izravno srednjoeuropske, koje doživljavaju Europsku uniju kao ‘supermarket’. ‘Europa nije supermarket. Europa je zajednička sudbina’, rekao je.

‘Veliki zagovornici te ultraliberalne i neuravnotežene Europe, u Velikoj Britaniji, polomili su se na tome. Zbog čega se dogodio Brexit? Zbog radnika istočne Europe koji zauzimaju britanska radna mjesta’, rekao je.

‘Naše prijateljstvo s Macronom počelo je muški’, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, kako prenose mađarski mediji. ‘Složili smo se da će se naši kontakti temeljiti na uzajamnom poštovanju’, dodao je.

Macron se tijekom jutra sastao s četvero čelnika Višegradske skupine te rumunjskim predsjednikom.

‘Svi sudionici susreta, uključujući predsjednika Macrona, priznali su da je, imajući u vidu znatne razlike u stajalištima, potreban intenzivniji dijalog između Francuske i srednje Europe. Poljska je izrazila spremnost organizirati i jačati taj dijalog kako bi se prevladale zapreke koje sprječavaju donošenje odluka’, rekao je Szymanski.