TVRDI SINDIKALAC BABIĆ

'Varga želi profitabilni dio zdravstva dati privatnicima'

10.05.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Prijedlozi zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, koje zagovara ministar zdravlja Siniša Varga, omogućili bi da sve profitabilne djelatnosti preuzme privatni sektor, dok bi ostatak ostao državi, a usluge privatnom sektoru plaćale bi se sredstvima obveznog zdravstvenog osiguranja prikupljenim kroz doprinos, ustvrdio je presjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babića u intervjuu za portal zdravlje.hina.hr

Varga zagovara neoliberalni koncept, što je njegovo legitimno pravo. Je li to interes građana? Nisam siguran. Ja sam zagovornik socijalne države u kojoj javne službe kao javni servis služe građanima, rekao je Babić.

Država treba građanima jamčiti jednaku dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite financiranu solidarno u okviru svojih materijalnih mogućnosti, a Vargini prijedlozi vode privatizaciji zdravstvenog sustava, nakon čega će kvalitetnu zdravstvenu zaštitu imati samo građani koji to mogu platiti, dodao je.

Osim toga, osnivanjem trgovačkih društava u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje dovodi se u pitanje temeljno načelo solidarnog prikupljanja sredstava kroz doprinos te njihova namjenska potrošnja. Naime, ustanove prodajom usluga financiraju plaće zaposlenika i materijalne troškove, a ostatak se usmjerava korisnicima, odnosno poboljšanju usluga. S druge strane, primarni interes trgovačkog društva je što veća dobit, navodi Babić.

Sindikat se protivi i fleksibilizaciji radnog vremena zdravstvenih radnika jer smatra da je nedopustiva preraspodjela radnog vremena u sustavu zdravstva, gdje se radi tijekom cijele godine, a u značajnom dijelu sustava svakodnevno od 0 do 24 sata.

Time se krše Zakon o radu, europska pravna stečevina i Direktiva o 48-satnom radnom tjednu. Svaki rad duži od redovnog rada je prekovremeni rad i tako ga treba platiti, po istim kriterijima kao i svim drugim radnicima u Hrvatskoj, poručuje Babić.