NEOPRAVDANO PROZVANI'

Varga se ispričao novinarima

10.11.2014 u 17:35

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga, nakon što je u razgovoru za televiziju N1 ustvrdio da su novinari koji ga kritiziraju potkupljeni, uputio je u ponedjeljak javnu ispriku 'svim novinarima koji su se neopravdano našli prozvanima i koji časno i pošteno rade svoj posao'

Nakon što je Varga za N1 upozorio na navodnu povezanost novinara koji ga kritiziraju sa 'crnom stranom javne nabave u Hrvatskoj', njegovu je ispriku zatražilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocjenivši da se takve optužbe na račun novinara ne pamte od nekog predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Ministarstvo zdravlja u priopćenju navodi da je Varga u tom razgovoru 'pojasnio svoja saznanja o mogućim izvorima i motivaciji napada u cilju stvaranja 'afera' upućenih protiv njega u domaćem medijskom prostoru'.

Revizija postupaka javne nabave koje je Varga pokrenuo dokinula je, po određenim kalkulacijama, isplatu provizija raznim akterima u iznosu do osam milijuna eura, tvrdi se u priopćenju.

'Interes aktera koji su izgubili milijunske provizije je vrlo jasan, poljuljati ugled i rad Ministarstva zdravlja i ministra zdravlja Siniše Varge osobno. Ministar nikog nije optužio, niti može izravno nikog optuživati, već se zapitao: Dok se u jednim medijima redovito prati rad Ministarstva i reformski potezi u zdravstvu, zbog čega se u drugima inzistira isključivo na konstruiranim 'aferama'', pitaju se u Ministarstvu.

Poručuju da će Varga, 'neovisno o konstruiranim i neutemeljenim napadima na njega', nastaviti s reformama u sustavu zdravstva u javnom interesu, koje podupiru Vlada, Europska komisija i struka, te udruge liječnika i pacijenata.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako je javni interes da se provede ušteda od milijardu kuna u zdravstvu uz zadržavanje postojeće razine prava, sređivanje više milijardi kuna vrijednog sustava javnih nabava u zdravstvu, osiguranje čak 60 posto većeg proračuna za posebno skupe lijekove s početkom sljedeće godine, uvođenje novog sustava financiranja usluga u zdravstvu izdvajanjem HZZO-a iz riznice, te novo ugovaranje usluga u javnozdravstvenim ustanovama.