SINDIKAT OŠTRO PO MINISTRU

'Varga privatizira zdravstvo, donosi konfuzne zakone i tajno pregovara s Todorićem'

25.05.2015 u 13:10

Bionic
Reading

Dva nova zakona o zdravstvenom osiguranju i zaštiti nisu razumjeli ni pacijenti ni liječnici, ni svi ostali građani koje će najviše pogoditi Vargina privatizacija zdravstva koje će za običnog čovjeka uskoro postati preskupo. Nevjerojatno je da nakon što je inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila organizirano vađenje krvi u Konzumu, ministar opet kaže kako će 's Todorićem nešto ipak dogovoriti', rečeno je na konferenciji za novinare u Samosalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi

Niz je propusta u dva nova zakona, jednom o obveznom zdravstvenom osiguranju i drugom o zdravstvenoj zaštiti, a Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kaže da su zakoni namjerno sastavljeni konfuzno jer ne donose ništa konkretno osim nastavka krađe u zdravstvenom sustavu i potpune privatizacije istog.

'Od HZZO-a će napraviti osiguravateljsku kuću. Uplest će se farmacijske tvrtke i prodavati lijekove, tko zna koje i koliko skupe. Ovi su zakoni čista privatizacija i imat ćemo zdravstvo za bogate', rekla je Avberšek.

'Ako nemaš za platiti – umri', naovezao se predsjednik Hrvatske udruge pacijenata Mario Drlje.

Osječki liječnik Dražen Gorjanski rekao je kako se svjesno uvodi rent'a'car zdravstvo. I upozorava da će takvim modelom ubrzo nestati liječnika u javnim bolnicama koje će propadati. Boji se većih participacija, većih troškova za umirovljenike i obične ljude, koji vremenom više neće moći plaćati zdravstvene usluge.

'Ne postoje više ravnatelji nego direktori ustanova u zdravstvu. To znači samo stvaranje trgovačkih društava umjesto zdravstvenih institucija. Mi i danas sve što trebamo kupujemo od vanjskih suradnika i trošimo na to 1,5-2 milijarde kuna godišnje. Opstat će samo bogate privatne bolnice koje će liječnike povlačiti iz javnih bolnica. Tamo će ih onda biti manjka, a javne bolnice će propadati', kaže Gorjanski.

Inspekcija Ministarstva zdravlja nedavno je zabranila organiziranu akciju vađenja krvi u Konzumovim trgovinama koju je namjeravala organizirati poliklinika AVIVA, u vlasništvu Ivice Todorića.

'I nakon što je inspekcija njegovog ministarstva zabranila vađenje krvi u Konzumu, ministar Varga izjavljuje da će se on s Todorićem ipak nešto dogovoriti. Zašto, što on ima pričati s Todorićem. Tko su ti ljudi', pita se predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, Spomenka Avberšek.