ODGOVORIO NA VAPAJ IZ PETROVE

Varga poručio: Bolnice su trebale same nabaviti klima-uređaje

20.07.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon što je ravnatelj KBC-a Rebro Hrvoje Vrčić javno zavapio da na onkologiji u Petrovoj bolnici bolesnici borave u nemogućim uvjetima na temperaturi od 40 stupnjeva Celzija, oglasilo se i Ministarstvo zdravlja. Za tportal poručuju da nabavka klima-uređaja spada u ingerenciju zdravstvenih ustanova. Ipak, poručuju da će ministarstvo zdravlja, iako mu to nije u opisu posla, pomagati ustanovama gdje su takvi uređaji najpotrebniji

Nesnosne vrućine koje ovih dana vladaju Hrvatskom posebno pogađaju i pacijente o čemu ponajviše kazuju nedavni slučajevi poput onoga u osječkom KBC-u gdje je zbog paklene vrućine i nedostatka klima-uređaja jedna rodilja s bebom pobjegla iz rodilišta te slučaj iz Petrove bolnice u Zagrebu, točnije Zavoda za onkološku kirurgiju, gdje temperature dosežu i 40 stupnjeva Celzija, što najtežim pacijentima dodatno otežava ionako neizdrživu situaciju.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju za tportal kako nabava klima-uređaja, odnosno investicije u opremu i održavanje, spada u ingerenciju pojedine zdravstvene ustanove.

Kako ističe glasnogovornik ministarstva zdravlja Goran Pivarski, ministarstvo, povrh ulaganja samih zdravstvenih ustanova, dodatno ulaže u infrastrukturu i održavanje. Ispred Ministarstva, najavio je kako će se 'i nadalje pratiti potrebe i osiguravati financijska sredstva za poboljšanje zdravstvene skrbi'.

'Prije nešto više od mjesec dana smo izdvojili više desetaka milijuna kuna za više bolnica od čega je značajan dio u održavanje. Primjerice u Dječjoj bolnici u Klaićevoj osigurano je 2,5 milijuna kuna za klimatizacijski sustav. Napominjemo i da je KBC Zagreb poduzeo žurne mjere vezano uz problem nedostatka klima-uređaja u Petrovoj bolnici', kazao je Pivarski dodajući kako će novi klima-uređaji trebali biti dostavljeni i montirani u sljedećih nekoliko dana, s tim da se problem osiguranja klima-uređaja u što skorijem roku rješava se i u drugim zdravstvenim ustanovama.

Sanacijski upravitelj KBC Rebro prof. dr. Hrvoje Vrčić, koji je u ponedjeljak bio nedostupan, izjavio je dan ranije za HRT-ov Dnevnik kako je poduzeto niz mjera kojima bi pacijentima trebalo olakšati bolničke dane, ali nismo uspjeli dobiti njegov komentar na to što iz Ministarstva zdravlja poručuju da je nabava klima-uređaja obaveza bolnice, a ne ministarstva.

'Imamo niz mjera koje smo pripremili, kratkoročne žurne mjere najma ili nabavka klimatizacijskih uređaja za Petrovu, gdje nam treba 25 uređaja, a radimo i na izmjeni kotlovnice u klinici. Pored toga, kao srednjoročnu mjeru aplicirali smo na sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za bolnicu Sestre Milosrdnice, a u pripremi je i dokumentacija za Petrovu, budući da su te bolnice građene u vrijeme kada se nije vodilo računa o pravilnoj izolaciji. Time bismo smanjili trošak i ljeti i zimi', zaključio je  Vrčić.

Rekao je i da su kontaktirali Ministarstvo zdravlja koje je spremno pomoći, uz poziv svim dobročiniteljima koji bi svojim donacijama mogli pomoći u nabavci uređaja koji zbog paklenih vrućina život znače.