NOVI PRAVILNIK

Varga: Liječnici će manje raditi u bolnici, liste čekanja će se povećati

29.03.2016 u 10:21

Bionic
Reading

Kako bi zadržao liječnike u Hrvatskoj, ministar zdravlja Dario Nakić uputio je u javnu proceduru nacrt novog Pravilnika o dopunskom radu zdravstvenih djelatnika. Prema njemu, privatno bi mogli raditi svi liječnici koji uredno izvršavaju svoje radne obveze i imaju odobrenje ravnatelja. Siniša Varga, bivši ministar zdravlja, smatra da će novim pravilnikom liječnici manje raditi u bolnici, a više privatno te da će se liste čekanja povećati, izvještava HRT

Liječnici i drugi zdravstveni djelatnici u slobodno će vrijeme trećinu radnog vremena moći raditi privatno, i to nije sve - moći će raditi i u drugim bolnicama. 'Ne samo za potrebe kad netko nedostaje, nego i onda kad je potrebno povećati kvalitetu. Zašto ne bi netko iz jedne bolnice jedan ili dva dana otišao negdje drugdje, educirao te ljude, podigao kvalitetu rada u toj ustanovi da svi možemo raditi na kvalitetniji način?' pita ministar Nakić koji na taj način pokušava stimulirati liječnike i zadržati ih u Hrvatskoj. Takvu odluku liječnici su dočekali s odobravanjem.

'Smatram da je ovo mali pomak nabolje u tome da se liječnicima pruži barem nekakva satisfakcija dodatne zarade koja bi ih trenutno zadržala u Hrvatskoj i unutar sustava prije nego što zbilja spakiraju kofere i odu, a onda hrvatske građane nažalost više neće imati tko liječiti', rekla je Ivana Šmit, dopredsjednica HUBOL-a za HRT.

U udruzi hrvatskih pacijenata nezadovoljni su i zabrinuti.

'To bi mogla biti zadnja brokva u lijes solidarnog javnog zdravstvenog sustava. Ne možemo isključiti ni mogućnost preusmjeravanja oboljelih iz solidarnog javnog zdravstvenog sustava u privatnu praksu. Sad imamo jedan mali problem: da hrvatska sirotinja, približno tri milijuna ljudi, nema odakle to platiti', kazao je Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Zabrinut je i bivši ministar Siniša Varga. 'HDZ je zagovarao uopće ukidanje tog Pravilnika i zabrane privatnog rada liječnika. S druge strane, HUBOL kao liječnička organizacija tražio je apsolutnu liberalizaciju. Sad vidimo kome se priklonio aktualni ministar - apsolutnoj liberalizaciji i dozvoli da svatko tko želi može raditi privatno', kazao je Varga.

Ministar Nakić u tome ne vidi nikakav problem. 'Mi se ne bojimo onih ljudi koji će za svoj život zarađivati radom. Zapravo se bojimo onih koji će zarađivati svojim neradom. Sve naše mjere prvenstveno su usmjerene na to da pojačamo razinu javnog zdravstva za sve ono što je doista potrebno našim pacijentima', zaključio je ministar Nakić dodajući da baš zato pacijenti nemaju razloga za zabrinutost.