HDZ OPTUŽUJE

'Varga je zdravstveni sustav doveo u bezizlaznu situaciju'

22.09.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-ovog Nacionalnog odbora za zdravstvo Ante Ćorušić u utorak je u Osijeku optužio ministra zdravstva Sinišu Vargu da je 'svojim projektićima i programčićima' cijeli hrvatski zdravstveni sustav doveo u bezizlaznu situaciju, a što se, tvrdi, najbolje pokazuje u osječkom KBC-u

Čorušić je na konferenciji za novinare upravo stanje u osječkoj bolnici označio kao ogledalo bezizlazne situacije hrvatskog zdravstva, prozivajući državne vlasti da su bolnicu dovele u materijalne i kadrovske probleme.

'U zadnje četiri godine kroz upravu KBC-a prošla su četiri sanacijska upravitelja, što nije normalno i tako što se nije dogodilo niti u jednoj državnoj bolnici u Hrvatskoj', istaknuo je.

Čorušić je kazao kako situaciju u osječkoj bolnici iz pozadine kontrolira zamjenik sanacijskog upravitelja KBC-a Vladimir Borzan, suprug članice Predsjedništva SDP-a Biljane Borzan, 'koji namješta i razmješta ljude ne po tome koliko su stručni i koliko znaju, nego kojoj partiji pripadaju i jesu li kome u vrhu SDP-a kumovi ili nisu'.

Vladajuće proziva i za neracionalno i nestručno spajanje klinika i kliničkih zavoda te novu sistematizaciju 'kako bi se pogodovalo da rukovodeća mjesta dobiju podobni'. 'Tako medicina ne može naprijed. Tako se ne može razvijati struka', upozorio je Ćorušić.

Sanacijskog upravitelja osječkog KBC-a Svena Kurbela, njegova zamjenika Borzana sa suprugom te ministra Vargu pozvao je da prestanu eksperimentirati s osječkom bolnicom, jer na ovaj način, upozorio je, može izgubiti sadašnji status i vratiti se u status kliničke bolnice.

To bi, smatra Ćorušić, bio veliki korak natrag za ovu najznačajniju zdravstvenu instituciju Slavoniji i Baranji, kojoj gravitira čak milijun ljudi.