'VISI' JOŠ TROJE ČLANOVA

Varaždinski SDP iz stranke isključio Miroslava Koreniku

23.01.2010 u 12:32

Bionic
Reading

Miroslav Korenika, dugogodišnji predsjednik SDP-a Varaždinske županije i esdepeov saborski zastupnik u dva mandata, isključen je iz stranke. Odluku je jednoglasno donijelo svih 17 članova Gradskog odbora Gradske organizacije Socijaldemokratske partije Varaždina

'Razlozi zbog kojih je gospodin Korenika isključen iz redova SDP-a nemaju veze s proteklom predsjedničkom kampanjom, kao što se negdje, pa i u nekim medijima, interpretira. Riječ je o kršenju statuta SDP-a tijekom dužeg vremenskog razdoblja, zbog čega smo bili primorani odlučiti se za takav potez, doznajemo od Ninoslava Lučića, predsjednika varaždinske Gradske organizacije SDP-a, koji dodaje da se stegovni postupak vodi još protiv troje članova varaždinskog SDP-a.

Isključenje Korenike rezultat je disciplinskog postupka koji su još prošlog ljeta svojim prijavama pokrenuli Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske organizacije SDP-a, te Mario Habek, zastupnik SDP-a iz Varaždinske županije. U njima se Korenika proziva za sporne postupke u stranci i oko stranke, kao i zbog odnosa prema lokalnom stranačkom vodstvu. No konkretne sporne radnje u prijavama se ne navode, izuzme li se njegovo navodno traženje mjesta u nekom od odbora prilikom razgovora s varaždinskim županom Predragom Štromarom, kao i širenje tvrdnji o navodnom dugu SDP-a lokalnoj televiziji.

No, za donošenje odluke o isključenju jednog od utemeljitelja varaždinskog SDP-a, koji je od 1990. do 2006. bio i njegov predsjednik, zacijelo su bili ključni drugi razlozi.

Među njima mogli bi biti i kontroverzni događaji i potezi na varaždinskoj političkoj sceni u zadnjih dva desetljeća, što se može zaključiti i iz Lučićeve citirane izjave. Primjerice, nakon lokalnih izbora 1997, kada je većinu u varaždinskom gradskom vijeću dobila oporba, a gradonačelnik je ipak izabran iz redova HDZ-a, zavladala je politika 'glave skupa' koja je donijela korist svima koji su je podržavali i promovirali, a osobito čelnicima stranaka.

Budući da još nije dobio odluku o svom isključenju u pismenom obliku, Korenika za sada ne želi ništa reći izuzev da su optužbe na njegov račun 'smiješne'. Međutim, ukazuje da je disciplinski postupak u varaždinskoj Gradskoj organizaciji završen tek nakon šest mjeseci od podnošenja prijava, odnosno uoči nastavka unutarstranačkih izbora.

'Da se uistinu htjela razmotriti samo moja eventualna odgovornost, koju uistinu ne vidim jer prijave nisu utemeljene ni potkrepljenje dokazima, onda bi Gradski odbor donio davno prije odluku na koju se imam pravo žaliti, tako da bi i žalbeni postupak završio prije kraja prošle godine. Međutim, sve se rastegnulo kako ne bih imao mogućnost kandidature zbog disciplinskog postupka, što mi je ovih dana i službeno rečeno', upozorava Korenika te najavljuje žalbu na odluku Gradskog odbora o svom isključenju.