KOBNE AB TABLETE

Varaždinka preminula zbog pilula Yasmin?

03.12.2008 u 21:33

Bionic
Reading

Varaždinka preminula zbog pilula Yasmin?

Na njezinu tijelu nije bilo vidljivih tragova nasilja, posljedica eventualnog strujnog udara ili trovanja ugljičnim monoksidom, izjavio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, piše Jutarnji list

Od prijatelja obitelji Ivković u Varaždinu doznajemo kako je prema nalazu obdukcije uzrok smrti zatajenje srca, a toksikološki nalazi bit će poznati za dva tjedna.

Uzrok smrti još nije službeno poznat, ali koliko doznajem od policije, preminula djevojka je koristila kontracepcijske pilule Yasmin.

To je policiji potvrdila i njezina cimerica - rekao je Devčić, a u policiji nisu službeno potvrdili da je Dunjina smrt povezana s navedenim kontracepcijskim pilulama.

Njezino tijelo prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, a da je Dunja koristila Yasmin potvrdila je i njezina sestra. Iako istraga nije dovršena, najprodavaniji kontraceptivi u Hrvatskoj ponovno su pod povećalom.

Prva žrtva Yasmina, podsjećamo, mlada je Australka Tanya Hayes koja je, kako je već pisao Jutarnji, umrla od plućne embolije. U vrijeme medijskih izvještaja s drugog kraja svijeta, također u rujnu ove godine, u Splitu je od toga umrla i 22-godišnja studentica Helena Rukavina.

Potom su se zaredale prijave različitih nuspojava kod korisnica ovog kontraceptiva, a reagiralo je i nadležno ministarstvo.

Nakon provjera utvrđeno je da su Bayerove tablete ispravne te su ginekolozi upozoreni da ne dijele Yasmin (ni bilo koji drugi kontraceptiv) kao bombone; bez kontrole i prethodnih pretraga.

Prema svjedočenju cimerice, Dunja je u utorak navečer otišla u kupaonicu i dugo nije izlazila. Pronašla ju je kako nepomično leži na podu te odmah pozvala Hitnu pomoć i policiju. Liječnici su konstatirali smrt.

Dunja je rodom bila iz Varaždina, a u Zagreb se doselila da bi studirala medicinu.