POLARNA ZIMA

Val hladnoće zahvatio zemlju, jaka bura u Dalmaciji

05.01.2017 u 20:31

  • +16

Snijeg u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Bionic
Reading

Val hladnoće zahvatio je Hrvatsku. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda od 21 sat, najniža izmjerena temperatura iznosila je 15 stupnjeva ispod nule, a zabilježena je na Zavižanu. Na Biokovu je bilo -14, dok je na Sljemenu -11 Celzijevih stupnjeva

U Zagrebu su istovremeno zabilježena 2 stupnja ispod nule, Osijek je mjerio -3, a Rijeka i Split bio jedan stupanj u plusu. U većini unutrašnjosti temperatura je bila ispod nule, dok je na Jadranu bila blago iznad nje, ali ne više od 5 stupnjeva. Posvuda je puhao jak ili olujan vjetar, a u priobalju ponegdje i orkanski. Državni hidrometeorološki zavod poslao je niz upozorenja preko Meteoalarma. Najozbiljnija su ona crvena zbog orkanske bure koja će ponegdje puhati do čak 185 kilometara na sat.

Tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 stupnjeva, osobito u gorju. Uz promjenjivu su naoblaku mogući naleti snijega i na moru, čak i na udaljenijim otocima. Meteorolozi za petak očekuju nastavak vrlo vjetrovitog i hladnog vremena.

Dežurne službe su u pripravnosti, od medicinskih ekipa do komunalnih poduzeća. Prvi je put Splićanima izdano upozorenje da zaštite vodovodne instalacije od smrzavanja. Na Makarskome primorju puše olujna bura 70-ak kilometara na sat, na udare i do 95 kilometara, a na Biokovu od noćas pada snijeg koji se spustio i u primorski dio.

Slobodna Dalmacija javlja da su još u četvrtak poslijepodne započeli su problemi i u prometu, s jačanjem vjetra i padom temperature situacija se mijenjala iz sata u sat, a ako putujete autobusom prema unutrašnjosti zemlje ili susjedne BiH, gotovo je nemoguće bilo dobiti informacije o tome hoće li neke linije prometovati ili ne. Dalmatina s obje strane tunela Sveti Rok već u ranim poslijepodnevnim satima bila je zatvorena za sav promet.

Ante Mrvica
, koordinator Jadrolinijina srednjodalmatinskog plovnog područja, rekao nam je da je vrijeme nepredvidivo, ali najvećih bi problema moglo biti u Bračkome kanalu zbog bure čiji će refuli dosezati brzinu od 90 čvorova. 'U prekidu je linija Makarska - Sumartin, kao i katamaranska linija iz Lastova, Vele Luke i Hvara prema našem gradu te prema Jelsi i Korčuli', kazao je Mrvica za Slobodnu Dalmaciju. Već ranije je objavljeno da su svi dolazni i odlazni letovi za zračnu luku Dubrovnik otkazani zbog lošeg vremena. 

Na najvišemu biokovskom vrhu Sv. Juri, prema informaciji dežurnog tehničara na odašiljaču HRT-a, snijeg je visok 30-ak centimetara, u nanosima i do jednog metra, a temperatura se spustila 9,5 stupnjeva ispod ništice. Snijega ima i na primorskom dijelu Biokova, u malim mjestima Bastu i Velikom Brdu te na područjima iznad 300 metara nadmorske visine, doznaje se od Gradskog centra Osejave u Makarskoj.

Na pristupnoj cesti od Baškog polja do tunela Sv. Ilije u Bastu kolnik je mokar, a od tunela do Zagvozda pada snijeg pa se vozači pozivaju da voze vrlo oprezno. Vozačima koji voze državnom cestom D8 na Makarskome primorju također se preporučuje oprezna vožnja u blizini svetišta Veprica nedaleko od Makarske, na Baškom polju te na prijevoju Dupcima nedaleko od Brela zbog jačih bočnih udara vjetra.
U Makarskoj i u ostalim mjestima jaka bura dosad nije počinila nikakvu štetu, a manju su štetu pretrpjele borove šume i maslinici.

Prema izvještaju HAK-a za sav promet zatvoreni su:dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27),državna cesta DC1 Gračac-Knin,Paški most,Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene tedržavne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja i na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb te stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila. Jak vjetar puše na A6 između Kikovice i tunela Tuhobić (vozi se uz ograničenje brzine).

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama:u Lici, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji:DC1 Vaganac-Udbina,DC25 Korenica-Gospić-Karlobag,DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA - g.ž.LS),DC52 Špilnik-Korenica,DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,DC429 Selište Drežničko-Prijeboj,DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,ŽC5199 Šušanj-Štirovača,sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.HAK podsjeća vozače da je od 15. studenog 2016. do 15. travnja 2017. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

U prekidu su katamaranske linije Mali Lošinj-Rijeka, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula i Split-Vis-Split; trajektne linije Brestova-Porozina, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna-Žigljen, Split-Supetar, Split-Rogač, Sumartin-Makarska, Drvenik-Sućuraj i Vis-Split (trajekt iz Splita za Vis u 18,30 sati trebao je redovito isploviti); brodske linije Zadar-Preko i Mali Lošinj-Susak-Unije.