promjena vremena

Vakula otkriva kada i gdje temperature padaju 10 celzijevaca: 'Moguće je i nevrijeme'

16.09.2019 u 06:52

Bionic
Reading

Nakon sunčanog vikenda čeka nas sličan početak tjedna. No zaokret je iza ugla, tvrdi poznati meteorolog Zoran Vakula

I u ponedjeljak će diljem Hrvatske biti sunčano, ali uz ipak više oblaka nego tijekom nedjelje. Još više će ih biti u utorak i srijedu, u južnijim krajevima još i u četvrtak, pri čemu će u većini krajeva biti kratkotrajne kiše, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme, kaže Zoran Vakula za HRT.

Osim po kratkotrajnoj kiši, koja mjestimice može i izostati, promjena vremena bit će još zamjetnija i dugotrajnija po padu temperature, izraženijem u kontinentalnom području, osobito u sjevernijim krajevima, u kojima će poslijepodne u srijedu biti uglavnom za 5 do 10 °C hladnije nego u ponedjeljak i utorak.

Naravno, i po umjerenom, gdjegod i jakom sjevernom i sjeveroistočnom vjetru, a na Jadranu još jačoj buri, posebice podno Velebita na udare i olujnoj. U drugom dijelu tjedna vjetar će slabjeti, a uz pretežno sunčano vrijeme i poslijepodnevna temperatura zraka ponovno će porasti.

No jutra će biti svježa, osobito u kopnenom području, u kojem se povećava vjerojatnost za mjestimičan slab mraz pri tlu. Stoga Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a preporučuje u agrometeorološkoj prognozi za 'Plodove zemlje': 'Zaštitite, zatvorite, poberite...'