CIPRAS VS. MERKEL

Užurbane pripreme za izvanredni sastanak eurozone

Bionic
Reading

U Bruxellesu se užurbano priprema izvanredni sastanak čelnika eurozone na kojem će se razgovarati o grčkom 'ne' međunarodnim vjerovnicima. U Strasbourgu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izvijestit će zastupnike Europskog parlamenta o najnovijem razvoju događaja s Grčkom

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je da je spreman za konstruktivne pregovore. Europa mu baš i ne vjeruje, što se dalo naslutiti i iz jučerašnjih izjava njemačke kancelarke, Angele Merkel.

'Ne' je zaokružilo čak 61 posto Grka, odbijajući predloženi paket pomoći. Premijer Cipras poručio je da je Grčka spremna za ozbiljan i konstruktivan nastavak pregovora.

'Svi znamo da ne postoje jednostavna rješenja. Grčki narod danas je odgovorio na pitanje - kakvu Europu želimo? Odgovor je: Želimo solidarnu i demokratsku Europu. Od sutra Grčka je opet za pregovaračkim stolom', kazao je Cipras.

Kako bi u to uvjerio i Europu, pozdravio se sa svojim ministrom financija Janisom Varufakisom, koji je bio trn u oku mnogima. No i nakon toga poteza pitanje je vjeruju li kreditori u njegove ozbiljne namjere. Kako stvari stoje - i ne baš. Sumnju u njegove iskrene namjere izrazio je predsjednik Europarlamenta, Martin Schulz.


'Nadam se da će vlada Grčke u nadolazećim satima donijeti smislene i konstruktivne prijedloge oko kojih je moguće pregovarati. Ako ne, ulazimo u vrlo teško, čak i dramatično vrijeme', kazao je njemački socijaldemokrat Schulz.

Iako je Varufakis prije ostavke najavljivao otvaranje banaka u Grčkoj za danas, to je teško ostvarivo, jer se nikakvi potezi neće povlačiti prije kraja sumita euročelnika, koji je zakazan za danas poslijepodne. Da će pregovori između kreditora i Atene biti itekako dugi najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Preko glasnogovrnika je poručila da 'zbog odluke grčkoga naroda da odbije mjere, u ovome trenutku nema uvjeta za početak pregovora o novome programu pomoći', i tako itekako zaoštrila odnos sa Grčkom.