STOP VIZUALNOM ZAGAĐENJU

[VIDEO/FOTO] Tomašević: Ukidamo reklame na tramvajima i autobusima, nećemo dozvoliti pretvaranje Zagreba u šoping centar

11.10.2022 u 11:10

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je na redovitoj konferenciji za novinare da će se promijeniti korištenje autobusa i tramvaja ZET-a za reklame. Privatna firma koja sada radi kao posrednik za reklame davala je ZET-u samo četiri milijuna kuna godišnje, a taj ugovor će se raskinuti. 'Nećemo dozvoliti da nam se Grad pretvara u šoping centar', rekao je Tomašević, dodajući da će se reklame ukloniti, pa će vozila opet biti plave boje, karakteristične za Grad Zagreb, čime će prestati vizualno zagađenje

Već ugovorene reklame 'vrtit' će se do kraja godine, a po isteku svih kampanja vratit će se izvorni izgled ZET-ovih vozila. Tomislav Tomašević u nastavku je odgovarao na pitanja novinara, a obratila im se i njegova zamjenica Danijela Dolenec, poručivši da je agencijski rad u gradskim institucijama sveden na minimum.

O izgradnji i obnovi vrtića i škola govorio je Luka Korlaet, napominjući da je puno toga već napravljeno. Čak 162 zgrade su sanirane od potresa, a cjelovito su obnovljene OŠ Miroslava Krleže, OŠ Ivan Merz i Vugrovec - Kašina, kao i jedan učenički dom u Gajevoj ulici. U 2023. bit će obnovljene Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituš Brezovački, rva ekonomska škola i Škola primjenjene umjetnosti i dizajna. Dosad se u obnovljene zgrade vratilo 1060 učeika, a do kraja kalendarske godine vratit će ih se ukupno 1672.

Tomašević je rekao da u četvrtak kreću radovi na asfaltiranju u Škorpikovoj ulici, pa će biti smanjena propusnost na toj prometnici. Građani se pozivaju da koriste obilazne prometnice. Radovi će trajati tri tjedna. Upitan za komentar oko najave Vlade da će izgraditi stadion u Zagrebu, kaže da ga je to iznenadilo.

O izgradnji stadiona

'Dinamo je izrazio spremnost da investira, javni novac nikad nije bio tražen. Tražilo se od Grada da osiguramo zemljište i popratne sadržaje, hotel, garažu... Zemljište još nije riješeno, u komunikaciji smo s Kaptolom oko toga', rekao je, pozdravljajući sva ulaganja Vlade u sportsku infrastukturu, kako u Zagrebu, tako i drugdje.

  • +13
Tomislav Tomašević presica Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Gradu Zagrebu treba da se sruši postojeći stadion na Maksimiru i da se na tom mjestu izgradi novi stadion, koji će koristiti Dinamo i reprezentacije kada igra u Zagrebu. Što se tiče potrebe da se izgradi još jedan stadion, samo za reprezentaciju - postoji konsenzus da to nije potrebno', rekao je Tomašević. Rekao je da će ovaj sustav odvoza otpada jako brzo dovesti do rezultata, jer će oni koji odvajaju otpad u konačnici plaćati manje.

'Ne možemo nakon deset dana reći koliko se povećalo odvajanje, ali možemo reći da se vide znatne promjene u odnosu na miješani otpad', kazao je Tomašević. Građani se bune da sav otpad ide na jednu hrpu, a gradonačelnik kaže da otpad doista ide na Jakuševec, ali ne na jednu hrpu.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

'Postoji odlagalište gdje ide isključivo miješani otpad. Iz glomaznog otpada se odvaja vrijedni otpad, posebice drvo. Biootpad ide na kompostanu. Plastika ide privatniku, dok grad ne izgradi sortirnicu. Sav papir Čistoća prodaje, cijene su sad pale', rekao je, dodajući da se radi na novoj kompostani. Godišnji gubitak Čistoće, kada je preuzeta vlast u Zagrebu, bio je 200 milijuna kuna, a u međuvremenu se znatno smanjio - samo prelazak glomaznog otpada iz CIOS grupe Čistoći uštedio je oko 60 milijuna kuna. Najavio je da će se proširiti kategorije građana koji imaju pravo na besplatne vrećice za otpad.

'Priortet su podzemni spremnici i Grad Zagreb ih radi u centru grada. Ne možemo dozvoliti bokseve tamo zbog vizualnog zagađenja, niti se boksevi mogu zamijeniti s polupodzemnim spremnicima jer bi se tada jako smanjio broj spremnika koje su građani vratili na svoje zemljište ili u svoje smetlarnike', rekao je Tomašević. Komentirao je i prigovore da plave vrećice uglavnom nisu dostupne, rekavši da će se to s vremenom riješiti. 'Trenutno je trgovačkim lancima distribuirano 10 milijuna vrećica. U Zagrebu imamo manje od 400.000 kućanstava. Stvar se stabilizira, ne može to odjednom za ovako veliku količinu', rekao je. Svi veći poslovni korisnici imaju posebne ugovore sa Čistoćom i plaćaju po ispražnjenom volumenu otpada.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Upitan zašto se otpad odvozi po noći, rekao je da je to nemoguće promijeniti, iako se pazi da toga bude što manje, a tako je i u ostalim europskim gradovima. Radi se na povećanju ljudskih i materijalnih kapaciteta Čistoće, koja ima rekordne brojke u odvozu otpada. Krajem sljedećeg tjedna doći će 10-ak unajmljenih kamiona, dok ne dođu oni naručeni, rekao je Tomašević. Zašto TV kamere nisu puštene u sortirnice otpada, na kompostanu, glasilo je pitanje. 'Skoro svaki dan je inspekcija na Jakuševcu. Da je išta problematično, vjerujte da bi već dobili kaznu i bio bi zabranjen rad. Naravno da trebamo dalje ulagati, treba nam dodatna kompostana i sortirnica', rekao je Tomašević, dodajući da se sve mora raditi paralelno, s obzirom da Zagreb plaća penale zbog nedovoljnog razdvajanja otpada. Zahvalio je svim građanima koji se drže reda.

Bez poskupljenja domova za starije

Hoće li doći do poskupljenja domova za starije? Na to pitanje Tomašević je rekao da su ti domovi puno jeftiniji od privatnih, a nova vlast odbila je prijedlog koji ih je dočekao da se povećaju cijene. 'Zasad neće biti povećanja cijene, i dalje ćemo to kompenzirati iz proračuna. A i kad povećamo cijene, to će biti puno manje od privatnih domova', odgovorio je gradonačelnik. Što se tiče rebalansa proračuna, on se povećava za 721 milijun kuna - zbog inflacije, svi troškovi su povećani. 'Još smo dobro prošli u odnosu na opću inflaciju. Nešto malo smo povećali prihode, a imat ćemo i prihode od EU fondova, prvenstveno iz Fonda solidarnosti', kazao je.