zagrebački gradonačelnik

Tomašević najavio početak cijepljenja po kvartovima, pojasnio zašto ukida mjeru roditelj odgojitelj i naglasio da u idućoj godini nema ukidanja besplatnih udžbenika

09.11.2021 u 10:11

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, kazao je na konferenciji za medije da od danas kreće cijepljenje po kvartovima, odnosno domovima zdravlja na osam lokacija

Naveo je da će se cijepljenje odvijati od 14 do 20 sati svaki dan, pa i vikendom.

'Tako da ljudi mogu lakše doći do cjepiva nakon posla, kad je ipak najveća gužva', rekao je zagrebački gradonačelnik. Osim toga, i dalje su u funkciji punktovi HZJZ-a i Velesajam.

Kazao je da zadnji podaci za Zagreb govore da i dalje prednjači po stopi cijepljenosti u Hrvatskoj, ali da je i dalje to nedovoljno.

'Cijepljeno je 67,7 posto odraslog, odnosno 56,4 posto ukupnog stanovništva. Sve više mlađih cijepi se u zadnjih tjedan dana. Najviše novih cijepljenih je cijepljeno prvom dozom, što ohrabruje', kazao je Tomašević.

Na pitanje kako će se primjenjivati covid potvrde od sljedećeg tjedna u gradskoj upravi kazao je da čekaju detaljne upute, ali da će pratiti način na kojoj će se to raditi na državnoj razini.

'Pitanje je tko će snositi trošak testiranja onih koji nemaju covid potvrde. Čekamo što će država reći o tome', kazao je Tomašević.

Najavio je da odlazi na klimatsku konferenciju u Glasgowu, ali i da u Gradskoj upravi nastavljaju s projektom pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, a to je mijenjanje javne rasvjete.

'Četrdeset posto javne rasvjete bit će zamijenjeno', rekao je Tomašević.

Komentirajući ukidanje mjere roditelj odgojitelj, rekao je da je bila neodrživa te da se njen iznos približio iznosu plaća preko 6000 zaposlenih u vrtićima.

'Što sam govorio 2019., mislim i danas. Pokazalo se da je došlo do smanjenja rođene djece unatoč 1,8 milijardi kuna utrošenih za tu mjeru', rekao je Tomašević, dodavši da su zagrebački HDZ i njihov šef Mislav Herman tada podržali njega, 'da bi sada napravili kopernikanski obrat'.

Naveo je da će izaći s cijelim nizom kompenzacijskih mjera, a ako bude riječ o socijalno ugroženim obiteljima, na snagu stupaju socijalne mjere.

Istaknuo je da će sada djeca čiji su roditelji koristili tu mjeru moći ići u vrtiće, a ranije nisu mogla.

  • +4
Konferencija ze medije Tomislava Tomaševića Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Odgovarajući na pitanje pribojava li se tužbi roditelja, kazao je da ne postoji ugovor s roditeljima odgojiteljima, tako da ne vidi kako bi tu pravno mogle biti moguće tužbe.

'Sve europske zemlje idu prema tome da što više djece bude u vrtićima, mi imamo obrnuto', rekao je Tomašević, dodavši da će idući tjedan najaviti koliko se vrtića planira izgraditi.

Govorio je i o besplatnim udžbenicima, naglasivši da iduće godine sve ostaje isto i da se oni neće ukidati.

'Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima besplatne udžbenike za srednje škole, a iznosi za srednjoškolske udžbenike i radne materijale za osnovne škole nisu bili realno prikazani. U proračunu za ovu godinu bilo je samo 16 milijuna kuna, što je dovoljno da trećina djece dobije udžbenike u srednjim školama. Ta trećina bila bi dovoljna za obitelji koje dobivaju dječji doplatak. Utrostručili smo taj iznos da bi svi imali besplatne udžbenike', rekao je Tomašević.

Na pitanje razmatra li se poskupljenje vrtića kazao je da to nije opcija.