problemi u zagrebu

[FOTO] Tomašević o poskupljenju cijena ZET-ovih karata: 'To ovisi kako će se kretati cijene svega, Zagreb ima najjeftiniji prijevoz od svih gradova u Hrvatskoj'

22.11.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor ZET-a Marko Bogdanović predstavili su nove ZET-ove Autobuse, nakon čega je čelni čovjek Zagreba održao i redovitu press konferenciju

Nakon što su predstavljeni autobusi, Tomašević je odgovarao na pitanja novinara.

'Ovi autobusi neće povećati vozni park nego će zamijeniti autobuse koji su stari čak 20 godina. Ovo je iskorak prema udobnijim autobusima, točnijem voznom redu i sigurnijim autobusima', kazao je Tomašević, dodavši da je i bitno da Zagreb ima novije autobuse koji su i ekološki povoljniji.

'Niskopodni tramvaji, tu imamo problema u stanu voznog parka. Gore je stanje nego s autobusima. Zadnjih 15 godina nije kupljen nijedan tramvaj i oni su skuplji. 20 tramvaja je oko 300 milijuna kuna. Krećemo prvo s 20 tramvaja, a vjerujem da ćemo do kraja mandata kupiti 60 tramvaja' rekao je gradonačelnik.

Na pitanje hoće li doći do poskupljenja cijena karata za ZET, kazao je: 'Ovisno kako će se kretati cijene svega, od goriva itd. Zasad nemamo nekih novih informacija. Grad Zagreb ima najjeftiniji javni prijevoz od svih gradova, prvenstveno jer čak milijardu kuna ide iz gradskog proračuna za subvencioniranje. To je više od godišnejg prihoda od prireza.'

Tomašević je podsjetio da usluge u Zagrebu godinama nisu poskupljivane. 'To ne može tako ići unedogled', dodao je.

Govorio je i o Adventu. 'Nema nikakvih odustajanja, nemamo takvu informaciju, a krenulo je od onog Foruma ugostitelja, ali nemamo tu informaciju. Advent će biti otvoren u subotu, a očekujemo puno posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva, a bukinzi su pokazali da će Zagreb ove zime biti krcat', kazao je Tomašević.

  • +23
Predstavljanje novih niskopodnih autobusa ZET-a Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Komentirao je i praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva i gledanje utakmica na otvorenom, kazavši da nijedna privatna tvrtka nije poslala zahtjev da organizira praćenje utakmica. Pojasnio je da je i grad poslao poziv za organizaciju na Bundeku, a da se i na to nije nitko javio. Dodao je da i u drugim europskim gradovima zbog zimskih uvjeta nema toliko interesa za praćenje utkamica na gradskim trgovima.

'Mi smo razgovarali s nekima koji će sudjelovati na Adventu i neki od njih će na nekoliko lokacija sudjelovati i kada počne Advent ekrani će biti postavljeni na nekoliko lokacija, poput primjerice Europskog trga. Pa ćemo onda vidjeti kakav je interes za praćenje utakmica na otvorenom', dodao je.

Komentirao je i samo prvenstvo u Katru. 'Neobično prvenstvo, u neobičnom terminu i neobično za navijače. Vjerujem da je jaka momčad i dosta je starih igrača iz Rusije. Nadam se da će i prva utakmica dobro startati i da ćemo daleko doći, bez obzira na neobične okolnosti', kazao je Tomašević.

Što se tiče smrada s Jakuševca, Tomašević je kazao da se čekaju mjerenja.

Dogradonačelnik Luka Korlaet govorio je o šatorima za migrante koji su postavljeni kod Paromlina. 'Znate gdje je to mjesto, nalazi se na istočnoj strani i iskordinirano je vrlo pažljivo s policijom. Ova gradska uprava želi pokazati ljudsko lice prema tim ljudima, a i sami smo bili u ratu i što to znači i naprosto osjećamo da je humano i ispravno pomoći ljudim u tranzitu da se okrijepe, da se operu, presvuku, da dođu sebi i nastave svoje putovanje. Oni imaju dozvolu od MUP-a na boravak od sedam dana, a ovdje doista ne vidim prijepor', rekao je zamjenik Korlaet i rekao da ne bi komentirao izjave Igore Peternela koji je postavljanje šatora nazvao besmislicom.

  • +5
Šatori za migrante kod Paromlina Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic