grad zagreb

Tomašević: Još uvijek nije utvrđen uzrok smrada na Jakuševcu, uskoro i rok zgradama za prilagodbu novom modelu prikupljanja otpada

15.11.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će uskoro odrediti rok za prilagodbu višestambenih zgrada novom modelu prikupljanja otpada, istaknuvši da se to odnosi na one koji nisu poduzeli ništa da mu se prilagode.

“Izaći ćemo s nekim rokovima za ovo prijelazno razdoblje, u kojem neki predstavnici suvlasnika nisu poduzeli niti jedan korak, odnosno nisu uklonili spremnike s javnih površina, niti naručili bokseve”, istaknuo je Tomašević na konferenciji za medije.

Naveo je kako je, prema sadašnjim podacima, oko 50 posto suvlasnika uklonilo kontejnere s javnih površina, a da je izdano tek 300 rješenja za postavljanje standardiziranih bokseva.

Komentirajući pojačani smrad oko odlagališta otpada Jakuševec, Tomašević je rekao da još uvijek nije utvrđen uzrok smrada. Međutim, najavljeni potezi na kompostani se implementiraju, a do petka bi trebala biti natkrivena.

Komentirao je i rezultate mjerenja kvalitete zraka, istaknuvši da su na samom Jakuševcu ali i na nekim drugim dijelovima grada zadnjih dana ponekad povećane lebdeće čestice, koje se povezuju s grijanjem, prometom i klimatskim uvjetima poput temperaturne inverzije. 

“U nijednom trenutku nisu prekoračene vrijednosti sumporovog i dušikovog dioksida”, rekao je Tomašević dodavši da bi upravo ti plinovi trebali biti povećani ukoliko je uzrok zagađenja zraka odlagalište otpada.

 Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da će Zagreb direktno zaraditi od snimanja filma Canary Black oko 650 tisuća kuna, zbog čega je centar grada noću zatvoren za pješake i tramvajski i drugi promet.

"Neizravno, sve ono što dolazi iz poreza i prireza osoblja iz zagrebačkih produkcijskih i koproducijskih kuća, iznosi oko 10 milijuna kuna, što je zajedno oko 11 milijuna kuna”, istaknuo je Korlaet.