sjednica vlade

[FOTO] Plenković: Subota 2. siječnja bit će proglašena danom žalosti

30.12.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg razornog potresa, Vlada je sjednici donijela odluku o isplati interventne pomoći od 120 milijuna kuna koja će biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije. Na sjednici, koja je započela minutom šutnje za sve poginule u potresu, odlučeno je da se subota, 2. siječnja proglasi Danom žalosti

Uvodno se na početku sjednice Vlade obratio premijer Andrej Plenković te pozvao ministre na minutu šutnje za poginule u jučerašnjem potresu.

'Nakon još jedne tragedije koja nas je zadesila izražavamo suosjećanje s obiteljima poginulih i ozlijeđenih. Poginula je jedna djevojčica u Petrinji, pet osoba u Majskim poljanama te jedna osoba u Lekeniku. Ujedino, 26 osoba je ozlijeđeno. Ruševine se pretražuju, kao i jučer', rekao je Plenković.

Najavio je da će biti proglašen Dan žalosti u subotu 2. siječnja.

Otvoren je, kazao je, račun državne riznice za pomoć.

'Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svoje veliko srce, empatiju i brigu za druge. Posebno cijenimo veliku mobilizaciju u hrvatskim gradovima. Preporučamo da ta pomoć ide organizirano', dodao je.

Upozorio je građane da budu i oprezni jer su se pojavili lažni žiro računi.

Podsjetio je da su jučer ukinute propusnice. 'Mislimo da je to primjereno, ali molim sve da budu oprezni i da se pridržavaju epidemioloških mjera', kazao je Plenković.

Najavio je posjet europskog povjerenika Janeza Lenarčiča, koji je zadužen za krizne situacije. Kazao je da će on praćen ministrima otići u Petrinju.

'Jučer smo i mi obišli. Nadam se da će se potresi sada smiriti', rekao je Plenković.

Najavio je telefonsku sjednicu Vlade za popodne na kojoj će se donijeti odluka o preraspodjeli sredstva za sektor zdravstva.

Odluku o interventnoj pomoći na sjednici Vlade predstavio je ministar financija Zdravko Marić. 'Predlaže se da se Sisačko-moslavačkoj županije odobri 100 milijuna kuna sredstva. Ovo je samo prvi korak. Međunarodne financijske institucije iskazale su spremnost na pomoć u daljnjim koracima', kazao je Marić.

Vlada je jednako tako za sanaciju posljedica od potresa odobrila isplatu 10 milijuna kuna za Zagrebačku županiju.

Vlada je prihvatila i zaključak o zaduženju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju štete od potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca, kojim se Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji iz sredstava Fonda doznačuje po pet milijuna kuna.

Vlada je prihvatila i zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima. Volonteri će se prijavljivati putem mrežne i telefonske točke, a morat će biti evidentirani kroz lokalne stožere civilne zaštite.

  • +7
Sjednica Vlade 30. 12. 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Vlada je otvorila i poseban račun za uplatu sredstva za pomoć, a i Marić i Plenković upozorili su na pojavu lažnih računa.

Donacije financijskih sredstava za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na sljedeći račun: HR12 1001 0051 8630 0016 0 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5444 - OIB uplatitelja.

<<< [DOKUMENT] Vlada je otvorila račun za obnovu nakon potresa, evo gdje možete uplatiti za pomoć >>>

Pomoć ide i Vrgorcu za sanaciju šteta od poplava pa će se Splitsko-dalmatinskoj županiji isplatiti 3, 7 milijuna kuna.

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je i nove podatke o koronavirusu, ali i izvijestio kako je iz Petrinje evakuirano 335 bolesnika i štićenika domova za starije i nemoćne. 'Svima je omogućen premještaj', kazao je.

Beroš je govorio i o cjepivu, kazavši da su 7864 osobe cijepljene u tri dana.

Nakon sjednice Vlade Plenković će se susresti i sa europskim povjerenicima Janezom Lenarčičem i Dubravkom Šuicom, koji će kasnije obići razorena područja.