rat u ukrajini

Pentagon: 'Rusi postigli mali napredak u Donbasu'. Putin se ispričao Izraelcima zbog skandalozne izjave svog ministra

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 71. dan. Što se sve događa možete pratiti u nastavku

23:28 Ruske snage postigle su neki mali napredak, posebno u sjevernom dijelu Donbasa, regije na istoku Ukrajine, rekao je glasnogovornik Pentagona. - SAD vjeruje da ovaj mali napredak nije onakav kakav je Rusija očekivala u ovom trenutku, no to ne znači da napretka nema, kazao je John Kirby. Dodao je kako Pentagon i dalje smatra da Ukrajinci u Donbasu pružaju vrlo jak otpor.

21:34 Irina Venediktova, glavna državna tužiteljica Ukrajine, rekla je da je identificirano 10 osoba za koje njezin tim vjeruje da su umiješani u zločine u Buči. Tvrdi da su identificirani ruski vojnici uzeli za taoce nenaoružane civile, uskratili im hranu i vodu, te ih zlostavljali i mučili.

19:14 Izbio je veliki požar u skladištu nafte u gradu Makijivki u Donjecku, regiji na istoku Ukrajine. Proruski separatisti, koji kontroliraju to područje, objavili su da je skladište pogođeno ukrajinskim projektilom. Lokalni dužnosnici objavili su da je na licu mjesta 90 vatrogasaca koji pokušavaju ugasiti požar.

Izvor: tportal.hr / Autor: Guardian

18:37 Izraelski novinar Barak Ravid javlja, pozivajući se na priopćenje ureda izraelskog premijera, da se Vladimir Putin danas se ispričao predsjedniku izraelske vlade Naftaliju Bennettu zbog izjava Sergeja Lavrova. Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je u intervjuu za talijansku televiziju u nedjelju da je Adolf Hitler imao židovske korijene, dodavši kako su "najžešći antisemiti obično Židovi".

17:59 NATO će povećati svoju prisutnost oko švedskih granica i u Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev za članstvo, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švedsku javnu televiziju SVT. >>>Cijeli članak<<<

16:30 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i riješio spor oko svojeg planiranog posjeta Kijevu koji je bio odbijen, objavio je u četvrtak ured njemačkog predsjednika. >>>Cijeli članak<<<

15:46 Poljski premijer Mateusz Morawiecki, sudomaćin donatorske konferencije u Varšavi uz švedsku premijerku Magdalenu Andersson, objavio je da je na tom skupu prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini. >>>Cijeli članak<<<

15:35 Snimka napada na čeličanu Azovstal.

15:16 Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Oleksij Arestovič, rekao je da se ne očekuje da Ukrajina pokrene protuofenzivu prije sredine lipnja kada se nada da će dobiti više oružja od svojih saveznika, prenosi Reuters.

Arestovič je rekao kako ne očekuje da će ruska ofenziva donijeti bilo kakve "značajne rezultate" do 9. svibnja, kada Rusija slavi svoj "Dan pobjede" nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Kazao je da su se borbe nastavile u čeličani Azovstal u južnom lučkom gradu Mariupolju, gdje se nalaze civili i posljednji branitelji grada, ali nije iznio detalje.

15:05 Španjolska je uhitila proruski orjentiranog blogera Anatolija Šarija. Ukrajinac je optužen za izdaju u svojoj domovini. Sharij negira optužbe za izdaju.

14:50 Dokumenti i drugi tragovi koji su ostali iza povlačenja ruskih trupa u Buči upućuju na jedinice koje stoje iza brutalne okupacije grada, uključujući elitnu, paravojnu jedinicu, Nacionalnu gardu (Rosgvardiju) koja odgovara Putinovom bivšem tjelohranitelju Viktoru Zolotovu, otkriva Reuters.

14:40 Dijelovima Njemačke u slučaju embarga na uvoz ruske nafte prijete nestašice naftnih derivata, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, prenose u četvrtak njemački mediji. "Moram nažalost reći da nije isključeno da u slučaju embarga u dijelovima Njemačke, posebno na istoku te u Berlinu, dođe do poteškoća u opskrbi derivatima", rekao je Robert Habeck. >>>Cijeli članak<<<

14:08 Europska komisija je u četvrtak na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi najavila paket pomoći vrijedan 200 milijuna eura za ukrajinske izbjeglice i prognanike.

“Danas smo se okupili s jasnim ciljem: podržati hrabri ukrajinski narod, koji se bori protiv agresora i za svoju slobodu”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. >>>Cijeli članak<<<

13:26 Kremlj je optužio Zapad da je spriječio 'brzi kraj' ruske vojne akcije u Ukrajini te isporukom oružja i obavještajnih podataka Kijevu.

Kremlj je optužio Zapad da je spriječio "brzi kraj" ruske vojne akcije u Ukrajini te isporukom oružja i obavještajnih podataka Kijevu. Komentirajući izvješće New York Timesa da su SAD pružile obavještajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju desetak ruskih generala u ukrajinskom ratu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je ruska vojska itekako svjesna da Sjedinjene Države, Britanija i NATO u cjelini neprestano prenose obavještajne podatke i druge parametre ukrajinskim oružanim snagama.

Zajedno s dostavom oružja koje te zemlje šalju u Ukrajinu, sve su to akcije koje ne pridonose brzom završetku operacije.

To neće spriječiti Rusiju da postigne svoje vojne ciljeve u Ukrajini, rekao je.

  • +13
Rat u Ukrajini, Kramatorsk Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

13:16 Sloboda mora pokazati da služi ljudima bolje nego tiranija, rekao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na donatorskoj konferenciji europskih država za njegovu ratom pogođenu zemlju koja dnevno treba 12 tisuća tona humanitarne pomoći. >>>Cijeli članak<<<

13:05 Ruski zastupnik koji sudjeluje u pregovorima s Ukrajinom rekao je da su pregovori teški i optužio predstavnike Kijeva da ne poštuju postojeće dogovore, prenio je u četvrtak TASS. >>>Cijeli članak<<<

12:51 Kremlj je zanijekao izvješća da su ruski vojnici upali u čeličanu Azovstal u Mariupolju, odbacujući tvrdnje da su se ruske trupe uspješno infiltrirale u tvornicu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov opovrgnuo je tvrdnje i ponovio da je prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin službeno otkazao planove za napad na čeličanu i umjesto toga naredio svom ministru obrane da zatvori tvornicu "tako da muha ne može proći". Kremlj također jako dobro zna da SAD, Britanija i druge članice NATO-a stalno daju obavještajne podatke ukrajinskoj vojsci te poručio da to neće spriječiti Rusiju da ostvari svoje ciljeve. >>>Cijeli članak<<<

12:19 Odana je počast poznatom ukrajinskom novinaru koji je prema izvještajima poginuo boreći se na prvoj crti bojišnice u srijedu.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksandr Mahov (36) poginuo je u borbama u blizini grada Izjuma u sjeveroistočnoj regiji Harkiv.

'Domoljuban i iskren... uvijek je bio među najhrabrijim. Vječna mu uspomena i svim našim herojima koji su dali živote za Ukrajinu!', poručio je Zelenski.

11:37 Ukrajinska vojska tvrdi da Rusi u Azovstalu žele uništiti preostale ukrajinske postrojbe koje se nalaze u čeličani.

'Ruski okupatori fokusirali su se na blokiranje i pokušaje uništavanja naših jedinica u području Azovstala. neprijatelj uz pomoć zračnih snaga pokušava preuzeti kontrolu nad postrojenjem', naveli su iz vojske.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko kaže kako napadi traju non-stop te kako se granatiranje čeličane nastavilo i cijelu noć na četvrtak.

Postoje izvješća da su ruski vojnici uspjeli infiltrirati u tvornicu, što je posljednje mjesto kojie brane ukrajinske trupe u opkoljenom gradu.

"Situacija je iznimno teška, ali unatoč tome nastavljamo izvršavati zapovijed o držanju obrane", kazao Denis Prokopenko, zapovjednik bojne Azov, u videu na Telegramu.

11:30 Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko rekao je kako se nastavljaju intenzivni napadi na Mariupolj.

'Ako na svijetu postoji pakao, to je u Azovstalu, Čak i noću, neprestano je granatiranje i napadi", rekao je Andriuščenko javlja CNN pojašnjavajući da se noću napadi izvode uz prilagodbu vatre iz dronova. Dodao je i da su naselja u blizini čeličane morala biti hitno evakuirana bez upozorenja.

11:16 Hrvatska će Ukrajini pomoći s pet milijuna eura na donatorskoj konferenciji koja se u četvrtak održava u Varšavi i kojoj će se virtualno obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Vlada je u srijedu donijela odluku o pomoći od četiri milijuna eura te donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki vrijedne milijun eura. >>>Cijeli članak<<<

10:50 Rusi navodno planiraju organizirati vojnu paradu za Dan pobjede 9. svibnja u Mariupolju uz propagandne prizore druženja s civilima kako bi se stvorio dojam da je teško razoreni grad zapravo oslobođen, objavile su ukrajinske vlasti. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je najavio da će se parade za 9. svibnja održati u 28 gradova ne navodeći kojima.

10:48 Francuske vlasti su zaplijenile obiteljsku vilu osnivača ruske Alfa banke Mihaila Fridmana u Saint-Tropezu. Iznajmljivanjem je navodno zarađivao više od pola milijuna dolara mjesečno.

10:45 Više od 300 Ukrajinaca evakuirano je u srijedu iz uništenog grada Mariupolja.

10:33 SAD su ukrajinskim snagama dale obavještajne podatke koji su im pomogli u ciljanju i eliminaciju ruskih generala u Ukrajini, navodi se u izvješću New York Timesa, koje citira visoke američke dužnosnike.

Vjeruje se da su pojedinosti o kretanju ruskih trupa i lokacijama njenog mobilnog vojnog stožera uključene u američke obavještajne podatke, a ukrajinske snage su ih koristile tijekom napada koji su doveli do smrti ruskih časnika. Ukrajinski dužnosnici tvrde da je 12 najviših ruskih generala ubijeno u sukobu, jer se smatra da je nizak moral među ruskim vojnicima prisilio više časnike da budu bliže liniji bojišnice.

Nisu precizirali koliko je od ovih napada potpomognuto američkim obavještajnim podacima.

Glasnogovornik Bijele kuće kritizirao je priču New York Timesa, rekavši da je njezin naslov "obmanjujući" i "neodgovoran". Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson dodala je da SAD daje Ukrajini obavještajne podatke na bojnom polju za "obranu svoje zemlje" i bez "namjere ubijanja ruskih generala".

9:47 Ruske snage nastavljaju ofenzivu na istoku kako bi uspostavile "potpunu kontrolu" nad regijama Doneck i Luhansk, ali nisu bile uspješne u pokušaju probijanja frontova na području Limana, Severdonecka i Popasnjanska.

9:30 Ruske su se snage probile duboko u čeličanu Azovstal u Mariupolju i vjerojatno će djelovati unutar čeličane, procijenio je Institut za proučavanje rata (ISW). Zadnjih nekoliko dana vode se teške borbe u čeličani u kojoj se nalaze posljednji ukrajinski borci, zajedno sa stotinama civila.

Američki think tank također je ustvrdio da su ukrajinske snage uspjele zaustaviti rusko napredovanje u istočnoj Ukrajini. U zapadnoj Ukrajini osujećeni su ruski pokušaji da poremeti isporuku pomoći Ukrajini iz zapadnih zemalja i uspori novu pošiljku oružja, navodi ISW.

9:22 Švedske vlasti su navele im Sjedinjene Američke Države garantiraju podršku tijekom razdoblja potencijalnog apliciranja za članstvo u NATO savezu. Finska i Švedska nisu se pridružile NATO savezu ni tijekom Hladnog rata, ali ruska aneksija Krima 2014. godine i invazija na Ukrajinu dovele su te države u situaciju kada moraju ponovno razmisliti o svojim sigurnosnim politikama, pri čemu članstvo u savezu djeluje kao najizglednija mogućnost.

"Naravno, neću ulaziti u detalje ali oni imaju američke sigurnosne garancije", kazao je Antony Blinken, američki državni tajnik ministrici vanjskih poslova Švedske Ann Linde na sastanku u Washingtonu.

9:11 Ruski napadi na željeznički sustav teško su poremetili željezničke usluge u Ukrajini, rekao je državni operator Ukrajinskih željeznica u srijedu navečer.

"Rusija pokušava upropastiti našu logistiku jer nas ne mogu pobijediti na terenu", napisao je na Telegramu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak. >>>Cijeli članak<<<

8:44 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je UN za pomoć u spašavanju života preostalih ranjenih Ukrajinaca zarobljenih u čeličani Azovstal u Mariupolju, javlja BBC.

U telefonskom razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom sinoć, Zelenski je zahvalio UN-u na uspješnoj evakuaciji stotinu ljudi iz čeličane ovog tjedna , ali je pozvao UN da "pomogne u izvlačenju svih ranjenika iz Azovstala”.

"Životi ljudi koji su tamo i dalje su u opasnoti", rekao je Zelenski. Vjeruje se da se u tvornici nalazi još 200 civila.

7:01 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u srijedu da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište.

Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je poremetila financijsko tržište i podigla cijene roba, te u mnogim zemljama potencijalno ugrozila gospodarski oporavak od covida-19.

'UN-ova analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari, pokrećući trodimenzionalnu krizu koja razara globalne sustave opskrbe hrane, energije i financija za zemlje u razvoju', rekao je Guterres novinarima tijekom svog prvog posjeta glavnom nigerijskom gradu Abuji.

  • +4
Konvoj iz Mariupolja stigao je u Zaporižje Izvor: Profimedia / Autor: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

6:49 Rusija je priopćila da njezine vojne snage izvode vježbe simulacije nuklearnog raketnog napada u enklavi Kalinjingrad, smještenoj između Poljske i Litve uz obalu Baltika, prenosi AFP.

Ruske snage su u srijedu vježbale simulirana 'elektronička lansiranja' balističkih raketnih sustava Iskander s nuklearnim bojevim glavama, navodi se u priopćenju ministarstva obrane, piše Jutarnji list.

6:40 Ukrajinske snage u čeličani Azovstal u Mariupolju vodile su u srijedu 'teške krvave bitke' protiv ruskih vojnika, izjavio je zapovjednik krajnje desne pukovnije Azov. 'Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja...situacija je izuzetno teška', rekao je zapovjednik Denis Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu.

6:28 Ruski je helikopter ušao u finski zračni prostor, u, kako se tumači, pokušaju zastrašivanja kako se ta zemlja spominje kao nova članica NATO-a . Vojni transporter Mi-17 ušao je četiri do pet kilometara u finski zračni prostor u srijedu ujutro.