u centru zagreba

[FOTO] Skup protiv HDZ-a: Nekoliko stotina okupljenih zatražilo ostavku Vlade, priveden jedan prosvjednik

10.09.2022 u 12:15

Bionic
Reading

Na trgu žrtava fašizma, gdje se nalazi Središnjica HDZ-a, počeo je u subotu iza podneva prosvjed pod nazivom ''Dajemo vam otkaz'', na kojem prosvjednici traže ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora i referendum o izbornom zakonu.

14.11 Organizatori prosvjeda iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom. “Dosta nam je sluganstva raznim globalnim agendama koje pod krinkom uvode zločin protiv čovjeka. Dosta nam je pandemijskih laži koje uništavaju zdravlje i našu ekonomiju. Dosta nam je laži navodnih asimptomatskih širitelja i maski koje navodno pomažu”, kazao je Klarić koji je ponovno uzeo riječ.

“Dosta nam je cenzure i factcheckera i dezinformatora iz kupljenih mainstream medija”, poručio je. “Dosta nam je cenzure, znanosti i znanstvenika”, dodao je.

Riječ je uzela liječnica Marija Divić, rekavši da je covid “donio puno istina, puno pljački i puno zataškavanja”. Poručila je da je “dosta izdajnika i pljačkaša”, na što su okupljeni počeli skandirati “lopovi, lopovi”.

Oko 14 sati završio je službeni dio prosvjeda. Na skupu je priveden i jedan prosvjednik.

Priveden prosvjednik Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

13.37 Razne su teme, a govornik sad priča o djeci: 'Zbunjuju djecu i u školi ih potiču da misle da nisu onog spola s kojim su se rodila. Potiče ih se da mijenjaju spol. Hoćemo li to dopustiti?', pita se. Na što su okupljeni skandirali "ne damo djecu"

Nalažu nam totalitarizam preko plaćenih medija, kaže. "Oni neka idu u zatvor, a ne Marko Frančišković. Osudi ili oslobodi"

Također prosvjednici su negirali i postojanje klimatskih promjena.

13.06 Tijekom govora čuje se skandiranje lopovi, lopovi, a dio prosvjednika tražio je i oslobađanje Marka Franciškovića. Govornica priča i o "digitalnom euru" kao posebnoj opasnosti jer "onda se oprostite sa svim slobodama. Onda više neće biti Benkovačkog sajma, Hreljića, crnog fonda... ". Kao problem ističu gubitak monitarnog suvereniteta.

12.35 Intoniranjem himne započeo je skup. Prvi se obratio organizator Andrija Klarić koji je pozdravio prisutne. 'Nismo zaboravili kako ste maltretirali djecu eksperimentima. Nećemo ponižavanje i uništavanje naše tradicije i kulture. Dosta nam je uvlačenja u tuđe ratove koje nas vode u siromaštvo, poskupljenja i još veći stres i strah. Trenutni političari EU su nesposobni da upravljaju i korumpirati. Hrvatska u ovakvoj EU, ne može riješiti niti jedan problem. EU je nesposobna zajedno s Andrejem Anemičnim Plenkovićem. Dosta nam je gubitka suvereniteta u monetarnoj politici pod izlikom financijske stabilnosti i sigurnosti. Dosta nam je WHO koja pod krinkom borbom za zdravljam pokušava uvesti korporativno-globalni-komunističko totalitarizam', poručio je Klarić.

Okupljeni su održali i minutu šutnje za poginule u željezničkoj nesreći kod Novske.

12.28 Prosvjed nije niti počeo, a glavna meta su trenutno čini se, novinari. Pojedini prosvjednici okomljuju se verbalno na novinare i novinarke, nazivaju ih plaćenicima. Govore da bi bilo bolje da ih nema, da ih može biti sram i slično, javlja Večernji list.

Među novinarima koje su prosvjednici verbalno napali je i predsjednica Europske federacije novinara i predsjednica sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Jedan prosvjednik, javlja Večernji, napao nju i HTV kazavši da je HTV sluganska televizija, onda je osuo salvu uvreda prema Sever da zašto pišu da su prosvjednici krezubi i u tom trenutku joj je krenuo pokazivati zube i vikati 'nisam ja krezub'. Nakon toga isti čovjek je verbalno napao i novinarku Večernjeg lista.

12.14 Oko fontane na Trgu žrtava fašizma okupilo se par tisuća prosvjednika, koji nose transparente s porukama poput "Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu", "Opet ste pokrali Inu", "Raseljena mladost je vaš uspjeh" i "Visoke cijene energenata su umjetno stvorene".Organizatori prosvjeda iz inicijative Slobodni zajedno poručuju da je narod poslodavac Vladi, stoga joj ima pravo dati otkaz zbog lošeg upravljanja državom.

Na prosvjed je stigao i Mostov Miro Bulj.

12.05 Prosvjednici su se počeli okupljati ispred središnjice HDZ-a noseći transparente s raznim natpisima, prenosi N1.

"Dosta nam je afera, dosta nam je komunističke vlade, dosta nam je umrežitih stanica i svega. Baš svih!", rekla je jedna prosvjednica i dodala: "Nije nas briga za ideologiju, vjeru, tko se kome klanja, neka samo vole Hrvatsku i rade dobro za Hrvatsku. A ovi očigledno ne - neka odlaze."

"Mi smo došli na prosvjed protiv 'kradezea' i Plenkovića, to je jedini razlog zašto smo došli", dodao je drugi prosvjednik.

Podsjetimo, predstavnici inicijative Slobodni zajedno pozvali su u petak građane na prosvjed, poručivši da će prosvjed biti miran i siguran za sve sudionike, ali takve neće biti njihove poruke.

  • +16
Prosvjed protiv HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Uoči prosvjeda inicijativa Slobodni zajedno je na Facebook stranici podijelila službene parole i slogane prosvjednog skupa. Većina njih proziva korupciju i vladajuće strukture uz poruke kao što su: „Mi plaćamo Vladu, mi smo poslodavci”, „Vratite opljačkano, oslobodimo Hrvatsku”, ali istaknuti su i slogani koji glase: „Hrvatska je suverena država, stop totalitarizmu WHO-a”, „Ne postoji klimatsko izvanredno stanje”, „Plaćajmo gotovinom, ne karticama” i „Odgoda uvođenja eura odmah”.