traže odlazak vlade

Tko stoji iza subotnjeg prosvjeda protiv HDZ-a? Organizirali su antivakserske prosvjede, a sada im se pridružuje i oporbena desnica

06.09.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Pred središnjicom HDZ-a, točnije na Trgu žrtava fašizma, u subotu u 12.05 sati održat će se prosvjed protiv HDZ-a pod nazivom 'Dajemo vam otkaz'. Organizatori, udruga Slobodni zajedno, već su organizirali neke prosvjede, a pozivom svojim simpatizerima da dođu na prosvjed sada su se pridružile i neke desne oporbene stranke

Službeni organizator prosvjeda protiv HDZ-a je udruga Slobodni zajedno. Radi se o starim znancima 'prosvjedne scene', organizatora i Festivala slobode i drugih antivakserskih prosvjeda, čija su se imena pojavljivala u akcijama kontra cijepljenja protiv koronavirusa i epidemioloških mjera koje su bile na snazi u Hrvatskoj.

Udruga Slobodni zajedno zapravo je nastala ujedinjavanjem nekolicine inicijativa, a to su Inicijativa Hipokrat, Studenti za slobodu, Udruga zviždača RH, Inicijativa pravnika za zaštitu i očuvanje ljudskih prava, Udruga Inicijativa roditelja 0-24, Bijeli tihi marš, Inicijativa Svjetlom protiv tame, Roditelj odlučuje te Stop obaveznom cijepljenju.

Na čelu te udruge je Tina Perić, a koja je ranije koordinirala prosvjede protiv Stožera i cijepljenja u Splitu. Kao dopredsjednica udruge navodi se Miroslava Perasović Bakić, govornica na prosvjedima protiv epidemioloških mjera, ali i ranijih godina na prosvjedima protiv obaveznog cijepljenja djece.

Među onima koji javno nastupaju u ime udruge je i Andrija Klarić, vlasnik teretane, također poznat s prosvjeda protiv mjera Stožera i cijepljenja. 'Jučer nas je naš još malo premijer spomenuo kazavši da prosvjed organizira neodgovorna skupina antivaksera. S ponosom mogu reći da smo to mi. Prvi smo organizirali veliki skup i rekli kako će covid potvrde unijeti virus u sustav i da su one ucjena te da će lockdown donijeti velike ekonomske štete kojima danas svjedočimo', rekao je Klarić u utorak prilikom predstavljanja prosvjeda.

Iz udruge smatraju da je 'HDZ postao neprijatelj Hrvatske', a na prosvjedu će istaknuti tri zahtjeva - trenutno odstupanje cjelokupne Vlade i raspuštanje Sabora, raspisivanje novih izbora u roku od 90 dana te raspisivanje 'svih dosad ukradenih referenduma', uključujući onaj o promjeni izbornog zakona.

Iako tvrde da prosvjed nije povezan ni s jednom političkom strankom, podršku su mu dale neke oporbene stranke poput Mosta, dok je Predsjedništvo Domovinskog pokreta pozvalo svoje članstvo da ga podrži.

'U Domovinskom pokretu (DP) mislimo da su prosvjedi jedini izlaz iz ovog problema jer je ovdje zaista ugrožena nacionalna sigurnost. Od primjera krađe željeza na gradilištu Hrvatskih cesta do ove krađe milijarde iz Ine, pa preko Vjetroelektrana, afere Janaf i Softver, jasno je da ovaj Plenkovićev HDZ predstavlja omču oko vrata hrvatskoj državi i hrvatskom narodu i jasno je da se tog tereta moramo riješiti što prije', kazao je Ivan Penava.

Koliko će prosvjed biti uspješan, tek treba vidjeti, no politički analitičar Ivan Rimac je skeptičan.

'Nisam siguran da će se svi rado odazvati s obzirom na to tko je organizator. Već sama ideja da se tu miksa i prosvjed stavlja u ruke nekome tko je u nekim drugim stavovima bio neprihvatljiv može odbiti građane', kaže Rimac za tportal, podsjetivši da je slično bilo i kod prikupljanja potpisa za Mostov referendum o Stožeru.

'Ovaj prosvjed ima svoje razloge za poziv, koji nisu nimalo beznačajni i nepotentni. Razloga za prosvjede ima, ali je pitanje je li kredibilitet tog razloga dovoljan. Organizatori su već u početku promašili temu jer će prosvjedovati protiv HDZ-a, a to se kosi s osnovnim slobodama političkog udruživanja. Prosvjedovati protiv Vlade kojoj je na čelu HDZ je prihvatljivo', poručuje Rimac.