dolaze pred hdz

Slobodni zajedno: Održat ćemo miran prosvjed, ali poruke neće biti mirne

09.09.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Predstavnici inicijative Slobodni zajedno pozvali su u petak građane na prosvjed koji će održati u subotu pred Središnjicom HDZ-a, gdje će zatražiti ostavku Vlade i prijevremene izbore, poručivši da će prosvjed biti miran i siguran za sve sudionike, ali takve neće biti njihove poruke.

Prosvjednici će sutra na skupu pod nazivom „Dajemo vam otkaz”, koji će se održati na Trgu žrtava fašizma, zatražiti ostavku Vlade, raspisivanje prijevremenih izbora u roku 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani, pogotovo onaj o promjeni izbornog zakona, istaknuo je glavne zahtjeve Andrija Klarić iz inicijative Slobodni zajedno.

„Osigurali smo dovoljno redara i profesionalnog osiguranja, a policija je spremna osigurati skup s velikim brojem ljudi, što i očekujemo. Ako je netko imao nedoumica zbog sigurnosnih pitanja, nema razloga za brigu. Najavili smo mirni prosvjed i tako će i biti, ali naše poruke neće biti tako mirne”, kaže Klarić.

Student Filozofskog fakulteta Stjepan Bajić najavio je da će na sutrašnjem prosvjedu biti zastupljeni studenti većine zagrebačkih fakulteta.

„Moj dragi pisac Željko Malnar u knjizi 'U potrazi za staklenim gradom' napisao je da je njegova generacija revoluciju čekala u kafiću. Nadam se da moja generacija neće”, rekao je.

Poručio je kako se nada da će "HDZ jednog dana biti rasformiran, a njegove prostorije na Trgu žrtava fašizma biti pretvorene u 'muzej korupcije'".

Vlada loše upravlja državom pa treba odstupiti, ustvrdila je predsjednica inicijative Tina Perić i pozvala građane na odlučnost i zajedništvo.

  • +9
Prosvjed protiv epidemioloških mjera, Zagreb studeni 2021. Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev

Prosvjed i protiv politika na globalnoj razini

„Pružanje otpora ovakvom načinu vođenju države definirat će našu budućnost. Posebno pozivamo one koji misle da sami ne mogu mijenjati ništa”, kazala je.

Uoči prosvjeda inicijativa Slobodni zajedno je na Facebook stranici podijelila službene parole i slogane prosvjednog skupa.

Većina njih proziva korupciju i vladajuće strukture uz poruke kao što su: „Mi plaćamo Vladu, mi smo poslodavci”, „Vratite opljačkano, oslobodimo Hrvatsku”, ali istaknuti su i slogani koji glase: „Hrvatska je suverena država, stop totalitarizmu WHO-a”, „Ne postoji klimatsko izvanredno stanje”, „Plaćajmo gotovinom, ne karticama” i „Odgoda uvođenja eura odmah”.

Građani trebaju biti svjesni da se politike koje se provode na globalnoj razini prelijevaju i na hrvatski narod, odgovorila je Perić referirajući se na predstavljene slogane

"Nestašica hrane također je jedan od provedbenih programa globalne politike, stoga ne vidim razlog zašto da se dijelimo unutar sebe. Ako ćemo zatvarati oči na loše primjere u Europi i svijetu, onda ponovno zatvaramo oči na loše politike”, izjavila je.