premijer iz slovenije

Plenković o Ini: Kako im je ovo promaklo, meni nije poznato. Očito unutarnji sustav kontrola nije bio prestrog

29.08.2022 u 13:57

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Sloveniji sudjeluje na Bledskom strateškom forumu, a kratko se obratio i medijima

Plenković je prvo govorio o sastanku sa slovenskim premijerom Robertom Golobom. 'Razgovarali smo o pomoći Hrvatske Sloveniji u protupožarnoj sezoni, sjećate se da smo pomagali u požaru na Krasu. Razgovarali smo o turističkoj sezoni i velikom broju slovenskih turista i pozvao sam ga u Hrvatsku', rekao je Plenković.

'Za Hrvatsku arbitražna presuda ne postoji, mi smo izašli iz tog procesa. Arbitražni sporazum je kakav je, on nije opcija, naš ga Sabor nikad neće ratificirati, rekao sam to otvoreno premijeru Golobu', kazao je premijer.

Kasnije se očitovao o aferi u Ini.

'Vidim da se maloprije očitala i Uprava Ine. Dobro je da pravna država funkcionira i institucije sustava funkcioniraju. Najbitnije je da su sredstva u blokadi i time se osiguralo da bude što manje štete. Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ove afere', kazao je Plenković.

'Zakonski okvir u Hrvatskoj za suzbijanje i otkrivanje pranja novca je takav da banke kad god primijete sumnjivu transakciju pale alarm kod nadležnih. Kad se to vidi, banke moraju obavijestiti Ured za sprečavanje pranja novca, koji djeluje u okviru Ministarstva financija, i oni dalje reagiraju. Nije to slučajno otkriveno, nego aktiviranjem mehanizama koji su za to nadležni, to je važno', rekao je Plenković.

'Uprava očito ima u svojoj hijerarhiji svoj sustav za to tko može potpisivati ugovore. Kako im je ovo promaklo, meni nije poznato. Očito unutarnji sustav kontrola nije bio prestrog. Ministar Filipović danas je zatražio reviziju, striktnu kontrolu poslovanja da hrvatska država kao suvlasnik do kraja shvati kako se donose odluke. Ovakve vrste ugovora moraju nadzirati razine koje se zovu uprava i ostali ispod njih. Mislim da je NO na kraju priče', kazao je Plenković.

'Mislim da su sve institucije djelovale brzo i učinkovito. Nemam dojam da je ovo dugo trajalo', kazao je.

'Tog čovjeka osobno ne poznajem. To što je netko član stranke, to je tako, nije to čovjek koji ima bilo kakav upliv u politiku HDZ-a. U njegovom slučaju će djelovati tijela stranke. Ako se ovo pokaže istinito, nije realno da ostane član stranke', kazao je Plenković upitan da komentira to što je Škugor član HDZ-a.

Istaknuo je da nema uvid u tijek postupka te da je iz priopćenja DORH-a jasno definiran krug osumnjičenih ljudi, a o povezanim ljudima ne zna ništa.

Na pitanje da komentira izjavu Šurjaka 'da se to tako u Ini inače radi', Plenković je kazao: 'Vidio sam tu izjavu. To je nešto na što u Ini moraju odgovoriti. Na pitanja o operativnom poslovanju oni moraju dogovoriti.'

Govorio je i o reakcijama oporbe koja traži njegovu ostavku. 'Što hoće oni? Hajdaš je to s Grbinom naučio u Kragujevcu? Neka tamo to uče', kazao je Plenković.

Upitan je li Vlada upozorena iz Plinare istočne Slavonije na sporne prodaje plina, kazao je: 'Prvi put to čujem. Kako se zove ta osoba, kome je to rekla i kada? Ne znamo kome je nepoznat netko nekada nešto rekao. Deset puta smo provjeravali, nemamo podataka o tome.'

Komentirao je i optužnice protiv pilota. 'Nadležnost Srbije nad zločinima počinjenim na teritorijima drugih država za nas je neprihvatljiva. Postojala je međunarodna instanca - Haški sud. Sad, nakon 27 godina, podižu optužnice protiv Hrvata pilota - ne dolazi u obzir. Taj predmet za nas kao državu ne postoji. Srbija se prvo mora dobro suočiti sa svojom prošlošću', rekao je.