portret

Hvaranin, šef komore koju kritike nisu zaobišle: Tko je Josip Šurjak, odvjetnik koji je pao u aferi Ina

29.08.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Odvjetnik Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) uhićen zbog malverzacija s Ininim plinom, idućih mjesec dana provest će iza rešetaka. S obzirom na to da je završio u pritvoru, obustavljena mu je odvjetnička služba. Sukladno Statutu Komore, rješenje o obustavi odvjetništva inače donosi predsjednik HOK-a

Po Statutu HOK-a, predsjednik 'donosi rješenja o obustavi odvjetništva kad je protiv odvjetnika određen pritvor', pa nije sasvim jasno tko je u Komori donio takvo rješenje.

Iz HOK-a su priopćili da je Komora 29. kolovoza, nakon primitka obavijesti Županijskog suda u Zagrebu o tome da je 28. kolovoza 2022. Šurjaku određen istražni zatvor, 'donijela rješenje kojim se odvjetniku Josipu Šurjaku obustavlja pravo na obavljanje odvjetništva'. O vođenju predmetnog kaznenog postupka obaviještena su disciplinska tijela HOK-a 'radi pokretanja disciplinskog postupka protiv odvjetnika Josipa Šurjaka zbog osnovane sumnje u počinjenje teže povrede dužnosti i ugleda odvjetništva iz članka 96. točke 2. Statuta Hrvatske odvjetničke komore'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Izmjenama i dopunama Statuta iz srpnja 2022. dodane su nove odredbe, prema kojima mandat predsjednika HOK-a prestaje istekom mandata, ostavkom, brisanjem iz Imenika odvjetnika ili smrću. U slučaju prijevremenog prestanka mandata v.d. predsjednika postaje dopredsjednik kojeg odredi predsjednik do izbora novog čelnika.

Dopredsjednici HOK-a su Mario Janković, Zoran Vukić, Mićo Ljubenko i Maša Gluhinić. Oni su ujedno članovi proširenog Izvršnog odbora, čija je iduća sjednica zakazana za 5. rujna, no sastat će se već danas kako bi razmotrili sva aktualna pitanja, doznaje tportal. Šurjak je unaprijed odredio tko će biti v.d. u slučaju potrebe, a ime te osobe moglo bi se objaviti nakon današnjeg sastanka.

Također, zasad nije jasno je li Šurjak bio unaprijed obaviješten o uhićenju. Naime, prema Zakonu o odvjetništvu, pretraga odvjetnika i odvjetničkog ureda ne smije se započeti ni provesti bez ovlaštenog predstavnika Komore ili područnog odvjetničkog zbora te moraju biti obaviješteni čim se odredi pretraga.

A tko je uopće Josip Šurjak? Iz njegove službene biografije, između ostalog, doznaje se da je taj 53-godišnjak rođen u Starom Gradu na Hvaru, aktivan je član Rotary kluba Hvar te bivši predsjednik i višekratni dopredsjednik tog kluba.

Na zagrebačkom Pravnom fakultetu diplomirao je 1994., a iste godine počeo je raditi u Odvjetničkom uredu Zdenka Odića. Od 1998. do 2000. imao je vlastiti ured, a iduće dvije godine angažira se u Odvjetničkom društvu Kos i Palić. Od 2002. do 2013. partner je kolegi Paliću, a 2014. postaje osnivač i partner u Odvjetničkom društvu Ravlić & Šurjak.

Tijekom studija bio je demonstrator na katedri Teorije države i prava, a tri godine bio je dopredsjednik hrvatske podružnice Europske udruge studenata prava (ELSA). Završio je i postdiplomski studij, Pravni okvir poslovanja u EU, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

  • +3
Josip Šurjak Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Glavna područja Šurjakove prakse su trgovačko pravo, građansko pravo, zemljišne knjige i nekretnine, vrijednosni papiri i tržište kapitala te ugovori.

'Josip se prvenstveno profilirao na području trgovačkog prava i prava društava, poslovanja na tržištu kapitala, kao i pružanja usluga pravnog savjetovanja unutar investicija u RH', piše u njegovoj poslovnoj biografiji.

U društvu Vilija Beroša

'Josip ukazuje na važnost povjerenja i predanosti poslu, kao temeljne i odlučne postavke u odvjetništvu. Povjerenje između kolega u odvjetničkom društvu, tako i u dvosmjernom odnosu prema strankama, najviša je vrijednost na kojoj počiva odvjetništvo. Odvjetništvo kao model i način života', navodi se.

Kormilo HOK-a Šurjak je preuzeo 2018. godine, kada mu je na Facebooku čestitao i Rotary klub Hvar. Inače, Šurjak je naveden kao hvarski rotarijanac u biltenu kluba iz 2009. godine, a na popisu je i aktualni ministar zdravstva Vili Beroš. U biltenu se nabrajaju dobra djela kluba: nabavke CT uređaja za Dom zdravlja u Hvaru, invalidskih pomagala, pametnih ploča i klima-uređaja za hvarske osnovne škole.

Preuzimajući novu dužnost, Šurjak je poručio da mu je najvažniji imperativ očuvanje samostalnosti i neovisnosti odvjetništva, uz održavanje jedinstva i kontinuiteta Komore. Prethodno je bio predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb, član Upravnog i Izvršnog odbora HOK-a te član skupine za Zakon o odvjetništvu i one za građansko pravo, Komisije za normativnu djelatnost i Kreditnog odbora HOK-a.

'Polemika' s ministrom

Drugi predsjednički mandat u HOK-u Šurjak je osvojio na izbornoj skupštini 2021. godine. Prošle godine, nakon što je ministar pravosuđa Ivan Malenica upozorio na velik broj neriješenih sudskih predmeta, Šurjak je poručio da će Komora inzistirati na tome da se 'unaprijed znaju i određuju rasprave, da budu intervalne, na daljinu putem elektroničke komunikacije te da se odrede neki rokovi postupka'. Malenica je najavio da bi se to do 2025. moglo i ostvariti.

Što sve radi šef HOK-a?

Predsjednik HOK-a predstavlja i zastupa Komoru, saziva i predsjeda sjednicama Upravnog odbora i Izvršnog odbora, donosi rješenja o brisanju iz Imenika odvjetnika, upisu i brisanju iz Imenika odvjetničkih vježbenika, preseljenju sjedišta odvjetničkih ureda, obustavi odvjetništva kad je protiv odvjetnika određen pritvor, prima svečane prisege novoupisanih odvjetnika, donosi rješenja o imenovanju punomoćnika za pružanje besplatne pravne pomoći... 

U intervjuu Večernjem listu, prije nepunih mjesec dana, Šurjak je govorio i o radu odvjetnika u Hrvatskoj. HOK ima više od 5000 članova, a njihov čelnik poručio je da su problemi i izazovi odvjetnika identični problemima svih građana. Neki odvjetnici ulaze u financijske blokade i izlaze iz odvjetništva, dio ih zatvara urede jer odlaze, primjerice, u financijski i IT sektor, a taj najnoviji trend osobito zahvaća mlade, 'najčešće 30-godišnjake kojima su drugi pravni poslovi financijski privlačniji'.

HOK-ov harač

Portal Zagrebi.hr podsjeća da HOK već 20 godina naplaćuje 37.500 kuna za upisninu u Imenik odvjetnika, čime su diskriminirani manje imućni pravnici. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) to je ocijenila nezakonitim, s obzirom na to da prosjek EU-a iznosi oko 200 eura, a ponegdje je upis i besplatan. Bivša pučka pravobraniteljica Lora Vidović prigovorila je HOK-u to što se pravnike lošijeg imovinskog stavlja u nepovoljniji položaj, no Komora je reagirala tek 2019., nakon što je pravnica Ivana Zelić pokrenula postupak ocjene zakonitosti na Visokom upravnom sudu. I to kako? Pravnim manevrom, zapravo odlukom u kojoj nije promijenjena cijena, već samo valuta upisnine - tako da je 5000 eura preračunato u 37.500 kuna - i kojom je prethodna odluka iz 2002. stavljena izvan snage, a čime je automatski obustavljen sudski postupak.

Odvjetnik Mihael Hribar, bivši voditelj (u statusu volontera) Odjela za smještaj prognanika i izbjeglica Vladinog Ureda za prognanike i izbjeglice, povodom uhićenja Šurjaka objavio je poduži status na Facebooku. Dan uoči USKOK-ove akcije kolegama je u kafiću rekao da je ponosan što je izbačen iz HOK-a zbog toga što, kako su mu zamjerili, kao prokurist jednog osiguravajućeg društva nema vremena posvetiti se strankama.

'Kad sam postavio zahtjev za odlazak u mirovinu, isti je odbačen jer sam vlasnik i direktor nekih poduzeća. Pa sad, ne prejudicirajući ništa, imamo podatak da predsjednik Odvjetničke komore ima u suvlasništvu poduzeće koje… itd. Ta mi se komora uvijek gadila prije svega što je bila i jest leglo nepotizma lobističkih varijacija i nekih čudnih likova koji su tamo tražili i nalazili utočišta', naveo je Hribar.

Podsjetimo, Šurjak je uhićen u subotu, kao i njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje. U paketu su pali i Damir Škugor sa svojim ocem te predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije, Marija Ratkić. Istražitelji ih sumnjiče da su oštetili Inu za gotovo milijardu kuna, iskoristivši globalnu krizu i stalni rast cijena plina na svjetskom tržištu. Blokirani su im računi, udjeli u raznim fondovima i druga imovina u visini od oko 800 milijuna kuna.