nesreća kod drniša

Još se ne zna uzrok pada helikoptera. MORH tvrdi da su karte ažurirane, a zipline i žice dalekovoda ucrtane

21.06.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Mađarski helikopter Airbus H145 koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić', srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem

U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga. Neslužbeno se doznaje da je helikopter u brišućem letu zapeo za sajlu zip linea iznad kanjona rijeke Čikole.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U akciju potrage upućeni su avion Pilatus PC-9 i helikopter Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom za traganje, pripadnici HGSS, vatrogasaca, policije te Hitne medicinske pomoći.

Mario Banožić, ministar MORH-a, kazao je da će dati potpunu podršku mađarskim kolegama kroz istragu, ali i sve drugo što bude trebalo.

Pad mađarskog vojnog helikoptera kod Pakovog Sela Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Robert Hranj, načelnik glavnog stožera OSRH, kazao je da se nesreća dogodila u obuci u planinskom letenju te da je sve što se dogodilo 'nesretan događaj', te da će se našim istražiteljima priključiti i mađarski i da će se sve obavljati po NATO standardima.

Mihael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i brigadni general, kazao je da će se tragični događaj rješavati prioritetno.

'Istraga će pokazati sve vezano za uzroke ove tragedije. Nažalost, događa se', rekao je.

Brigadir Tomislav Pušnik kazao je da nema informacija o tome što je uzrok udesa.

Pad helikoptera kod Pakovog Sela Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Nije se desio u pilotežnoj zoni nego na povratku. Pustimo istražnim tijelima da naprave istragu i da dođu do završnih rezultata. Ne možemo prstom upirati ni u koga', kazao je Pušnik.

Kako se špekulira da je helikopter zapeo za sajlu ziplinea na konferenciji za medije je rečeno kako bi one i slične stvari trebale biti označene, ali da posada ima dužnost gledati i pratiti što se događa oko njih.

'Mogu potvrditi da su prije početka obuke ažurirane sve karte, dakle, označeni su svi dalekovodi, vjetroelektrane. Zipline žice trebale bi biti označene, ali posada ima dužnost gledati i pratiti što se događa oko njih.

Vojni helikopteri nemaju crne kutije, imaju uređaje koji prate parametre leta helikoptera koji prate rad motora i transmisije. Ako nju pronađu to će uzeti kao jedna od relevantnih stvari za analizu”, dodao je Pušnik.

  • +32
Policija u Pakovom Selu blokirala cestu prema mjestu pada mađarskog helikoptera Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL