ništa od koalicije sa sdp-om

Odluka donesena: Možemo na parlamentarne izbore izlazi samostalno!

27.06.2023 u 08:34

Bionic
Reading

Vijeće stranke Možemo na sjednici u ponedjeljak navečer odlučivalo je o eventualnoj predizbornoj koaliciji sa SDP-om za predstojeće parlamentarne izbore, a jutros su podijelili odluku s javnosti

'Sinoć je Vijeće Možemo donosilo odluku o izlasku na izbore. Odluka koju je Vijeće donijelo je da Možemo izlazi samostalno na izbore', poručila je Sandra Benčić. Na izbore ipak idu sa strateškim partnerima poput Nove ljevice i Zagreb je naš, s kojima su i dosad surađivali.

'Ovo ne isključuje to da se u pojedinim izbornim jedinicama sklope koalicije s drugim progresivnim strankama', poručila je Benčić.

'Ova odluka ne znači, već potvrđuje da na nacionalnoj razini vlast, postizbornu koaliciju sklopimo sa strankama od centra prema lijevo, pri čemu SDP vidimo kao jednog od glavnih potencijalnog partnera', rekla je Benčić. Kazala je da će ovakav način izlaska mobilizirati najveći broj birača i omogućiti im one opcije za koje su se opredijelili te da Možemo dobije najveći mogući broj mandata i kroz postizborne koalicije sruši HDZ. Spomenula je istraživanje koje je pokazalo da bi SDP i Možemo zajedno na izborima dobili manje glasova nego kada bi izašli odvojeno.

  • +2
Možemo donio odluku o izlasku na izbore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Uvjereni smo da zasebnim kampanjama možemo izvući više ljudi na izbore, što je ključno za to da se HDZ makne s vlasti', dodao je Tomislav Tomašević. Odluku su, dodala je Benčić, donijeli jednoglasno. 'Nama je bilo važno proći svu argumentaciju, i onu koja je za i onu koja je protiv', kazala je Benčić.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Očekujemo kao nova politička opcija da možemo izvući najviše novih birača i mislimo da je to ključno kako bi se HDZ maknuo s vlasti. Odluka je komunicirana prema SDP-u i nastavit ćemo našu suradnju u Saboru, kao i u Zagrebu', kazao je Tomašević.

  • +13
Sastanak Vijeća stranke Možemo Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

'Ono što je bilo ključno – do izbora je vjerojatno godinu dana, a već sada smo donijeli odluku da znamo kakvu kampanju vodimo i to je bitno i za SDP. Ostavili smo mogućnost da u manjem broju izbornih jedinica izađemo u koalicijama, pa i s SDP-om, ali je prerano reći u kojima i koliko', rekao je Tomašević. Kazao je i da će Možemo imati svog kandidata za premijera, a upitan hoće li to biti on, Tomašević je odgovorio da je više puta naglasio da je njegova politička ambicija jasna i da želi odraditi svoj posao u Gradu Zagrebu.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Imat ćemo predizbore i na njima ćemo odrediti kandidate na listama i kandidate za određene funkcije. Birat ćemo ih s članstvom u stranci', kazala je Benčić upitana je li spremna biti premijerski kandidat.