stožer za saniranje posljedica potresa

Medved: Imamo potpuni uvid, na terenu je više od tisuću ljudi. Nitko u ovoj nesreći neće ostati sam

06.01.2021 u 11:22

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u srijedu kako Stožer civilne zaštite za obnovu nakon potresa, treći dan od uspostave, ima potpuni uvid u stanje na terenu gdje je više od tisuću pripadnika službi

Medved je na konferenciji za novinare ustvrdio da je stožer uvezao sve službe koje su na terenu, uključujući Civilnu zaštitu, policiju, Hrvatsku vojsku, vatrogasce, statičare, volontere. Točnije, na terenu su 91 pripadnik Civilne zaštite, 530 vatrogasaca, 84 HGSS-ovca, 186 policajaca, 483 djelatnika i volontera Crvenog križa, 300 pripadnika Hrvatske vojske, 300 statičara i volonteri, kazao je Medved.

Istaknuo je da je jučer u potpunosti uspostavljena hitna pomoć i dom zdravlja u Glini. Istaknuo je kako stožer kontinuirano radi na postavljanju kontejnera za stanovništvo. Iako brojka dostupnih kontejnera nije ni približno tisuću koliko ih je potrebno za one koji su izgubili krov nad glavom, Medved je najavio da se danas očekuje dostava 30 kontejnera u Rijeku.

"Organizirat ćemo žurnu dostavu i raspodjelu po terenu", najavio je. Kazao je i kako stožer ulaže velike napore kako bi se nabavili dodatni kontejneri.

"Imamo sve opcije, i nabavka i pomoć, sve su opcije aktivirane i cijela je Vlada uključena u ovaj proces, a tijekom dana ćemo imati odluku vezanu za nabavku kontejnera, a uvjeren sam da će ta odluka biti već sutra na sjednici Vlade", rekao je Medved. Medved je ustvrdio da su predstavnici lokalne vlasti uključeni u sve procese, iako danas nisu bili pozvani na koordinacijski sastanak novog Stožera, što je ranije kritizirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Suradnja sa županom, gradonačelnicima i načelnicima je izuzetno kvalitetna. Oni imaju priliku iznijeti sva bitna pitanja koja ih muče, a po tom modelu ćemo nastaviti i ubuduće”, poručio je Medved.

Medved je pozvao na poštivanje svih higijenskih mjera kod pripreme toplih obroka za stanovništvo pogođenih područja. Ustvrdio je da hrana mora biti dostupna svakome čovjeku koji živi na potresom pogođenom prostoru.

  • +7
Premijer Andrej Plenkovic sudjelovao je na sastanku kriznog stozera u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Medved je izvijestio da je Civilna zaštita jučer postavila 12 kontejnera i jednu kamp kućicu, Hrvatska vatrogasna zajednica provela je jučer 829 intervencija, gdje je angažirano 530 vatrogasaca sa 148 vozila. HGSS je u protekla 24 sata odradio 62 intervencija. Crveni križ je pružio 145 psiho-socijalnih pomoći, brine o 652 osobe u organiziranom smještaju na osam lokacija, pružili su humanitarnu pomoć od 15,4 tone hrane, 2,9 tona higijenskih potrepština, pripremili su više od 16 000 toplih obroka za stanovništvo i oko 2700 toplih obroka za snage koje su angažirane na saniranju potresa, naveo je među ostalim, Medved. Na terenu je i Hrvatska vojska, koja nastavlja svoje aktivnosti. Hrvatski centar za potresno inženjerstvo primio je više od 21 784 prijava, a provedeno je 7194 pregleda objekata.

Prethodno je Medved poručio kako nitko u ovoj nesreći neće ostati sam.

"Imajte povjerenja u institucije RH, imajte strpljenja, poglavito oni koji očekuju kamp kućice ili kontejnere. Nećemo zaboraviti nijednu obitelj, definitivno će sve naše službe obići do zadnje obitelji", rekao je Medved u novoj emisiji "Hrvatski radio za Banovinu", kojom se pomaže stradalima u potresu da prime potrebne informacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja istaknuo je kako u Stožeru čine iznimne napore na iznalaženju tehničkih rješenja za nabavu potrebnih kontejnera i kamp kućica u kojima bi se smjestili oni koji zbog oštećenja ne mogu u svoje kuće.

Istovremeno, ustvrdio je, odmah se pristupilo i iznalaženju odgovarajućeg rješenja za izgradnju novih objekata,

"Zasigurno se neće čekati mjesecima. Paralelno vodimo operaciju interventnih mjera spašavanja života i zdravlja, a u isto to vrijeme tražimo pravi, odgovoran i ozbiljan način za sustavno rješavanje pitanja sanacije, popravka ili izgradnje novih kuća", kazao je.

Medved je rekao kako su u Stožeru usmjereni na organiziranju privremenog smještaja za ljude koji su ostali bez svojih domova, ali broj kontejnera i kamp kućica još nije dovoljan.

"Naša je procjena da je trenutno oko tisuću kontejnera i kućica nužno osigurati kako bi naš narod preživio ovu zimu do početka sanacije, odnosno obnove", naglasio je.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić izjavio je kako ta služba zbog lošeg zimskog vremena pojačava svoje aktivnosti na potresom pogođenom području.

Zadovoljan je sinergijom svih službi na terenu, a kao problem navodi što ljudi ulaze u svoje razrušene kuće unatoč opasnosti od urušavanja, zbog čega ih poziva da se toga suzdrže.

Granić je ustvrdio kako se u odnosu na prve dane nakon potresa stabilizirala situacija sa svim službama koje se prilagođavaju stanju koje se konstantno mijenja, dok je kao najvažnije pitanje ocijenio traženje alternativnog smještaja.

I zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Mladen Vinković je kao najvažnije pitanje naveo zbrinjavanje stanovništva koje ne želi izaći iz svojih kuća, također navodeći da su potrebe za kontejnerima ogromne.

"Šatore imamo, ali zahtjeva nemamo. Bolje spavati u šatoru, nego u autu", poručio je Vinković i istaknuo kako su gradovi (Sisak, Petrinja i Glina) prva adresa kojoj se treba javiti za pomoć.

sve osim nogometa

Učitavanje...