debata kandidata

Škare Ožbolt oštro Filipoviću: Dva mandata držali ste štangu Milanu Bandiću, krivi ste za loše stanje u Zagrebu

15.04.2021 u 11:35

Bionic
Reading

Sveučilište Vern organiziralo je u četvrtak debatu četvero kandidata za gradonačelnika Zagreba - Davora Filipovića (HDZ), Joška Klisovića (SDP), Vesne Škare Ožbolt (nezavisna kandidatkinja) i Tomislava Tomaševića (Možemo!)

Davor Filipović (HDZ) je na početku iznio svoju kratku biografiju, bijeg iz ratnog Sarajeva, bavljenje košarkom i akademskim radom, i na kraju poručio: 'Želim grad u kojem će mladi pobjeđivati.' SDP-ov Joško Klisović rekao je da želi moderan grad, grad iz kojeg mladi neće odlaziti, grad koji je tehnološki napredan i ekološki osviješten.

Nezavisna kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt kazala je kako je u visoku politiku krenula u vrijeme stvaranja hrvatske države. 'Vodila sam izazovne stvari, vodila sam mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, koja je proglašena najboljom u svijetu. Kao ministrica pravosuđa napravila sam ozbiljne reforme. Nisam uzela nijednu privilegiju, nego sam otišla na tržište, braviti se privatnom praksom, postala sam odvjetnica. Želim pokazati iskustvo i znanje i uključiti se u bitku za bolji grad. Za razliku od kolega, imam više iskustva', rekla je.

Vodeći kandidat po anketama, Tomislav Tomašević iz stranke Možemo! rekao je da se s 20-ak godina uključio u udruge mladih. 'Zagreb treba pružiti mladima priuštivo stanovanje. Mladi sve teže dobivaju kredit, stanovi se pretvaraju u turističke. Moji roditelji nisu završili fakultet, a zahvaljujući stipendiji školovao sam se u inozemstvu. Proputovao sam svijet, obišao 60-ak zemalja', rekao je.

Dodao je i kako su mu prioriteti rješavanje stambenog pitanja i modernizacija obrazovanja. Filipović kaže kako mu je prioritet izgradnja kampusa Borongaj jer je osjetio studentski način života u SAD-u te želi isto iskustvo dati domaćim studentima.

Tomašević mu je na to replicirao kako Borongaj mora biti integrirani kampus, istraživački centar koji uklapa i poslovni svijet. Filipović je na to rekao kako mu nije jasno o čemu govori Tomašević jer kampus neće biti odvojen. Na to je Vesna Škare Ožbolt replicirala kazavši kako se već dugo radi na tom projektu i da je Sveučilište odlučilo da se on neće graditi.

Filipoviću je poručila i da je od 90-ih na najvišim dužnostima, a nikad nije bila predsjednica Uprave Hrvatskih šuma i da je stranka samo jednom financirala njenu kampanju.

'Kad vas se sluša, moglo bi se misliti da nije bilo pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, niti branitelja. Ja sam u Nadzornom odboru Hrvatskih šuma', ispravio ju je Filipović.

Škare Ožbolt misli kako Tomašević nema iskustva za vođenje grada te da mu je bolje u Gradskoj skupštini.

'Zagreb će bankrotirati kao Detroit. Proračun nije uravnotežen i to treba mijenjati. Treba preispitati sve materijalne rashode koji su veći od tri milijarde kuna, treba preispitati nefinancijsku imovinu, treba vidjeti kredite, a imamo primjere kako je Vlada refinancirala kredite i uštedjela', rekao je Filipović.

Klisović dodaje da je grad neslužbeno u minusu deset milijardi kuna, što bi on riješio suzbijanjem korupcije, racionaliziranjem uprave i novcem mirovinskih fondova koji bi mogli financirati kvalitetne projekte. Škare Ožbolt bi financirala grad projektima poput davanja u otkup kuća koje su sagrađene na gradskim zemljištima, a dala bi ih na korištenje poslovnim projektima.

'Stanje grada je loše, Filipović to zna jer je sudjelovao u tome. Mi smo na to upozoravali još 2018., kad se izglasavao proračun. Samo na javnim nabavama uštedjeli bismo 300 milijuna kuna, pa stavljanjem imovine u najam. Grad Zagreb na Adventu uprihodi deset puta manje nego Split', rekao je pak Tomašević.

'Dva mandata bili ste na vlasti s Milanom Bandićem, loše stanje je i vaš rezultat. Držali ste štangu Bandiću i glasali za svaki njegov prijedlog', poručila je pak Filipoviću.

Klisović bi najsiromašnijima pomogao pametnom socijalnom politikom, umirovljenicima bi povećao socijalnu pomoć i pojačao zdravstvene usluge. 'I mlade obitelji su u neugodnoj situaciji, treba osigurati pomoć djeci i osigurati hranu u školama', dodao je.

Škare Ožbolt bi uvela karticu s 500 kuna koja bi se namjenski potrošila na proizvode zagrebačkih poduzetnika, na što ju je Klisović pitao kako bi kontrolirala trošenje. 'Softverom, nikakvim zapošljavanjem, novca sigurno ima', odvratila je.

Filipović je dodao kako bi ta mjera s karticama koštala milijune kuna i svi znamo koliko je ona realna. 'Tko vas financira', upitao ju je HDZ-ov kandidat, na što mu je ona 'spustila' kako se financira sama i nema direktore javnih poduzeća koji uokolo hodaju za nju.

Što se stanja u Holdingu tiče, Tomašević misli da ga treba restrukturirati: 'Napisao sam nekoliko publikacija, koristeći iskustva drugih gradova, tako da se demokratizira rad javnih poduzeća. Imat ćemo javne natječaje za sve uprave. U NO idu i predstavnici oporbe i nezavisni stručnjaci jer želimo da se nadzire rad javnih poduzeća. Nisu oni tu da ostvaruju dobit, nego javni interes.'

Filipović je rekao kako nije znao da je Tomašević pisao radove o menadžmentu. 'Uvest ću sustav ocjenjivanja za sve, ne samo u ZG holdingu. Samo tako grad ide naprijed. To znači da će se uvesti red, da će pravi ljudi biti na pravim mjestima. Što se tiče Holdinga, nitko neće ostati na cesti', rekao je HDZ-ov kandidat.

Klisović bi prestao s pogodovanjima, bez netransparentnih javnih nabava i bez napisanih natječaja samo za jednu tvrtku.

Po pitanju poboljšanja prometne slike, Filipović je najavio uvođenje automatiziranog sustava, pametnih semafora i gradnju Jarunskog mosta. Klisović kaže da je promet veliki problem koji treba riješiti novom regulacijom, osiguravanjem protočnosti, izgradnjom Jarunskog mosta i većom mrežom tramvaja.

Za Jarunski most zalaže se i Vesna Škare Ožbolt te bi produljila Branimirovu ulicu, izgradila još javnih garaža i maknula promet iz centra. Za dulju Branimirovu zalaže se i Tomašević, a proširio bi i tramvajsku mrežu i uveo sustav javnih bicikala.