neodrživa mjera

[FOTO] Danijela Dolenec iznijela izmjene odluke za roditelje odgojitelje: Postupno će im smanjivati naknade

29.07.2022 u 09:30

Bionic
Reading

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec održala je konferenciju za novinare o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje

Na početku presice Dolenec je kazala da je još u mandatu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića bilo jasno da je odluka neodrživa. 'Imala je kontinuiran rast korisnika i nije se moglo predvidjeti gdje će završiti', kazala je Dolenec, dodavši da se većina građana slaže da je ta mjera neodrživa. Istaknula je kako je sud presudio da nije retroaktivna i time je demantirao navode korisnika da se radi o stečenom pravu.

Podsjetila je da im je sud dao za pravo da mogu mijenjati odluku te da je njihov cilj izmijeniti mjeru roditelj odgojitelj kako bi se oslobodila sredstva za izgradnju novih vrtića.

'Sud je rekao i da mjera nije imala pozitivan demografski učinak', kazala je Dolenec, objasnivši da je sud ukinuo odluku jer smatra da je Grad pogriješio u razmjernosti, odnosno da su prebrzo htjeli donijeti izmjene.

Glavni elementi nove odluke su da je važno omogućiti zapošljavanje roditeljima i upise u vrtiće djeci. Smatraju da je neustavno priječiti ljude da se zapošljavaju i da se djeca upisuju u vrtiće, tako da takve zabrane u mjeri više nema.

  • +3
Danijela Dolenec o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Što se tiče smanjenja novčane naknade, Dolenec je kazala da se prvih šest mjeseci od donošenja odluke za korisnike ne mijenja ništa. Od 31. ožujka naknada se smanjuje na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj.

Tri mjeseca kasnije mjera će iznositi 50 posto od minimalne plaće, a nakon 30. rujna prvi korisnici izlaze iz mjere.

'Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere', rekla je Dolenec, podsjetivši da nema više prihvata novih korisnika. Kako je najmlađe dijete koje je korisnik mjere rođeno u kolovozu 2021. godine, lako se precizno može izračunati do kada ona traje.

'Poštujemo odluku suda, ali idemo u skladu s našim namjerama', kazala je Dolenec. Nove mjere će biti usvojene na sjednici Gradske skupštine, a donijet će se i kompenzacijske mjere.

Na pitanje strahuju li opet od tužbi, Dolenec je kazala da je pravo udruga i oporbenih stranaka da to naprave, ali smatra da je ovaj put odluka donesena u skladu sa smjernicama suda.

'Kao i prvi put, pripremit ćemo kvalitetno očitovanje. Kod drugog prijedloga je drugačije, što je sud u najvećoj mjeri potvrdio i ocijenio naše stavove kao legitimne. Ostaju procjene razmjernosti', kazala je Dolenec.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika kazala je da je istraživanje pokazalo da oko 70 posto građana smatra mjeru nepravednom. Istaknula je da je na nju do sada, od odluke bivšeg gradonačelnika Bandića 2016. godine, potrošena 2,1 milijarda kuna.

'Očekujemo priloge. I prošli put je bilo nekoliko stotina priloga na javnom savjetovanju, najvećim dijelom korisnika. Važno nam je da se provede još jedna javna rasprava, bit će sigurno interesa i lokalnih stranaka', poručila je Dolenec.