nacionalni stožer

Stožer objavio nove mjere za ulazak u zemlju i rad kafića, Capak iznenadio: Osobe koje su preboljele Covid ne trebaju primiti drugu dozu cjepiva

30.04.2021 u 11:18

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2007 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14.507

Među njima je 2237 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta.

Preminula je 41 osoba, među njima je i osoba stara 26 godina, rečeno je na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite. 'Prosječna dob umrlih je 73 godine, najmlađa osoba ima 26 godina. Četiri osobe nisu imale komorbiditete, ostali su ih imali', kazala je Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je kako je prosječna 14-dnevna incidencija 699,3. Najniža je u Istarskoj - 99, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji - 1054.

Hrvatska zauzima 25. mjesto u Europskoj uniji po incidenciji, višu imaju Švedska i Cipar. Po smrtnosti smo na 19. mjestu po ljestvici zemalja Europske unije.

Današnji udio pozitivnih u testiranima je 21,6.

Bilo je 2806 sumnji na nuspojave, 1349 za Pfizerovo cjepivo, 217 za cjepivo Moderne te 1238 prijava za AstraZenecu.

'Jučer smo potrošili preko 46 tisuća doza cjepiva, to je dosadašnji rekord', kazao je Capak.

Alemka Markotić je o indijskom soju virusa kazala da sada ima nekoliko zemalja, njih sedam, koje su identificirale bolesnike s tim sojem. Cjepiva štite od te varijante, dodala je.

Što se tiče kombinacije cjepiva, da se u prvoj dozi primi vektorsko, a u drugoj mRNA, za sada nema takvih podataka. UK provodi takva istraživanja i prvi rezultati mogli bi biti u svibnju.

Popuštanje mjera

Davor Božinović kazao je da se mjere na nacionalnoj razini, unatoč boljoj situaciji, produžuju do 15. svibnja vezano za okupljanje, javni prijevoz, trgovinu i prelazak granice. Jedna izmjena je da osobe koje dolaze iz država i regija EU-a, a ulazak im je omogućen temeljem brzog testa, neće morati ponoviti testiranje ako ostaju u RH dulje od 10 dana.

Osobe koje su preboljele Covid i imaju potvrdu te su cijepljene najmanje jednom dozom imat će izuzeće od predočavanja negativnog PCR testa i karantene.

Stožer je donio i šest županijskih odluka, i to za Grad Zagreb, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Brodsko-posavsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju.

'Zabrana prodaje alkohola bit će od 22 do 6, a ne od 20 do 6, kao do sada. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata moći će se odrediti u trajanju od 6 do 22, a ne do 20 sati. Nema više ograničenja za škole stranih jezika', kazao je za Splitsko-dalmatinsku županiju.

'Ovo poboljšanje ne smije nas opustiti, i dalje se moramo ponašati disciplinirano i odgovorno', poručio je.

Vili Beroš kazao je o platformi CijepiSe da ona radi. 'Prema mojim informacijama, platforma funkcionira.' Kaže da je i on detektirao u medijima da je jedna gospođa primila poziv iako je cijepljena. Kaže da je za to kriv netko tko njezine podatke o cijepljenju nije unio u središnji sustav.

Novinari su napomenuli da je riječ o gospođi koja je dobila poziv na drugo cijepljenje, a nije cijepljena prvom dozom.

Potom je njegova suradnica objasnila što je bilo.

'Gospođi su opet ponuđena dva termina. Jedan idući tjedan i za docjepnu dozu, a ima priliku ponovo propustiti svoj termin. Ako odbije, sustav će je ponovo pozvati. Od srijede možemo ponuditi i termin za cijepljenje Pfizerom. Može pričekati svoj krug, a može se javiti svom liječniku. To su dvije opcije', rekla je.

O popisu koji traži od obiteljskih liječnika, Beroš kaže da platforma služi za bilježenje interesa građana za cijepljenje. Nama je u interesu doći do onih koji nisu iskazali interes putem platforme. Kaže da ponekad dupliraju kanale da bi bili sigurni da će informacije doći do svih.

Radna obaveza liječnika da cijepe? Na to je pitanje Beroš odgovorio da nisu razmišljali o uvođenju radne obaveze. Vjeruje da će svi pokazati dovoljno svjesnosti i da se radna obveza neće morati uvoditi.

Beroš: Koronavirus.hr nije obična stranica za 50 tisuća kuna

Na novinarsko pitanje o angažiranju agencije Media val za stranicu koronavirus.hr, Beroš je krenuo odgovarati opsežno napisanim odgovorom u kojem je krenuo od veljače 2020., nestašice kvasca u trgovinama, brašna i slično...

Kazao je da to nije bila obična stranica za 50 tisuća kuna.

'Spomenuta agencija nije napravila samo web i društvene mreže, već je šest i pol mjeseci svaki dan pratila stanje i analize i odgovarala na upite građana. Komunicirali su svaki dan i s nama i svim institucijama. Bila je i servis za građane kada je Zagreb pogodio potres, osmislili su propusnice, kampanju za starije osobe... Uložili su 6036 radnih sati, objavljeno je 3000 tekstova i odgovoreno na 10 tisuća upita.

Stranicu je posjetilo 5,5 milijuna jedinstvenih posjetitelja. Objavljeno je preko 900 objava na Facebooku, 1200 priča na Instagramu, 600 poruka u grupi na Viberu. Titlovano je preko 100 videoisječaka s konferencija. Niti jedan dan platforma nije neadekvatno funkcionirala, nabrajao je Beroš.

Kaže da ta agencija nije angažirana samo zato što je prva zakupila domenu koronavirus.hr, nego jer su u nekoliko dana ponudili rješenje kada je bilo nužno brzo reagirati.

Na pitanje može li jamčiti da su baze sada objedinjene, napomenuo je novinarki da prebrzo govori. Beroševa suradnica ponovno je odgovorila da nije napravljeno objedinjavanje podataka opće obiteljske medicine i da će ih od sljedećeg tjedna moći povući iz baze za prijavu cijepljenih. Za sada nemaju mogućnost pozivati na cijepljenje one prijavljene na platformi eCijepih.

Preboljeli će primiti samo jednu dozu cjepiva

Na pitanje o brzim antigenskim testovima, koji će se masovno primjenjivati u turizmu, a ne pribrajaju se ukupnom broju oboljelih, Capak je kazao da su jučer dopunjene preporuke za cijepljenje. 'Mi smo prihvatili brzi test prilikom prelaska granice kada je to prihvatilo više od polovice europskih zemalja. Time smo preuzeli i određeni rizik jer oni nisu tako osjetljivi kao PCR testovi. U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do značajnog poboljšanja osjetljivosti', kazao je.

Donesena je i odluka da se osobe koje su preboljele Covid-19 mogu cijepiti samo jednom dozom. Druga doza nakon preboljenja ne doprinosi razini antitijela, što je dokazano malim istraživanjem koje je provela klinika Fran Mihaljević.

Od 0,3 do 0,5 posto je prijavljenih nuspojava HALMED-u. Uglavnom su to blage nuspojave. Mnogi takve blage nuspojave ne prijave. Reakcija organizma je dokaz da se nešto događa u organizmu.

Beroš: Platforma CijepiSe ne može natjerati nekoga da se prijavi. Na nama je da nađemo načine da dođemo do onih koji se nećkaju

Beroš kaže da platforma CijepiSe ne može natjerati nekoga da se prijavi. Moramo naći način da dođemo do svakog građanina koji sjedi kod kuće i ne želi iskazati interes za cijepljenje. Moramo biti proaktivni, poručio je. Platforma ne može interferirati s tim građanima niti ih nagovarati na cijepljenje. 'Na nama je da nađemo načine da dođemo do onih koji se nećkaju', pojasnio je.

Na pitanje radi li registar cijepljenih, kao što to tvrde obiteljski liječnici koji upisuju cijepljene u svoje 'tekice', odgovoreno je da ako postoji pojedinačan slučaj nefunkcioniranja, onda se to prijavljuje. Sustav funkcionira i može se normalno koristiti.

Na pitanje kako će se cijepiti oni koji tijekom ljeta budu na drugoj lokaciji u državi, rečeno je da će se cijepiti na najbližoj lokaciji za cijepljenje svom trenutačnom boravištu.

Capak je kazao da se 60 posto starijih od 60 godina cijepilo. Ne može znati koliko se ljudi želi cijepiti. Kaže da nisu zbrojili koliko je onih koji su izrazili želju za cijepljenjem, a nisu cijepljeni.

Na pitanje hoće li početi cijepiti sve, ne samo prioritetne skupine, kada se krene cijepiti sedam dana u tjednu i 12 sati na dan, kazao je da će i dalje ići prioritetne skupine. Na popisima onih koji su izrazili želju za cijepljenje je 800.000 ljudi. Krenut će se cijepiti po kolektivima. U Zagrebu se cijepi na Velesajmu, a od sljedećeg tjedna na još tri punkta.

  • +14
Zagreb: Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL