detalji mjera

[VIDEO] Filipović potvrdio: Vlada je predložila NO Ine razrješenje hrvatskih članova Uprave

08.09.2022 u 13:43

Bionic
Reading

Nakon predstavljanja mjera na Vladi, resorni ministri stavili su pred novinare kako bi otkrili još koji detalj mjera pomoći građanima i gospodarstvu

Na pitanje kada mjere stupaju na snagu, potpredsjednik Vlade i ministar mor, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je: 'Odmah, danas su donijete odluke, stupaju na snagu i odmah će biti u realizaciji. Nema čekanja.'

Upitan koliko od 21 milijardu kuna teških mjera ide na teret HEP-a, Butković je kazao: 'Mjere se donose za vrijeme od 6 mjeseci. HEP će preuzeti oko 6 milijardi kuna. Što se tiče poreznih olakšica i trošarina na gorivo to je 2,8 milijardi kuna naknade koje idu socijalno ugroženima su 2,5 mlrd.kuna, energetska obnova oko milijardu kuna. Potpore koje idu za energetsku tranziciju oko dvije milijarde kuna i kreditna sredstva koja se odnose na HBOR i obrtna sredstva to je oko 6,9 milijardi'

Ministar Butković o velikom paketu mjera Vlade RH za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Ministar rada Marin Piletić komentirao je mjere koji se odnose na mirovine. 'Došli smo do povećanja cenzusa na 4.360 kuna najviše mirovine za koju će umirovljenik dobiti jednokratni dodatak. Iznosi su ostali isti - za najniže mirovine 1.200 kuna, a za najviše 400 kuna. Nema prijava kao što ih nije bilo ni prošlih puta. Od 1. listopada ide za hrvatske korisnike, a u prosincu za umirovljenike koji primaju mirovine iz inozemstva', rekao je Piletić.

Ministar gospodarstva Davor Filipović komentirao je i zabranu prodavanja hrvatskog plina van Hrvatske. 'Krizni tim će predložiti Vladi da se sve količine plina koje se proizvedu u Hrvatskoj moraju prodavati hrvatskim subjektima po primjerenoj cijeni. Može se to nekome ne sviđati, ali mi na prvo mjesto stavljamo naše građane', rekao je.

Ministar Filipović najavio da će Krizni tim za sigurnost opskrbe plinom predložiti Vladi RH da donese odluku da hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić / CROPIX

Osvrnuo se i na Inu. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice predložila Nadzornom odboru Ine razrješenje hrvatskih članova Uprave. Oni imaju regulirane ugovore s Inom, no ja ih ne mogu iznijeti. Mi očekujemo promjenu svih članova Uprave i vjerujem da će to ići u tom smislu. Ovo je ogromna reputacijska šteta za Inu i MOL', kazao je Filipović.

Što se tiče poduzetništva i cijene struje, istaknuo je da je trenutna cijena struje na burzi 635 eura, prenosi Večernji list. 'Do 250.000 kW/h svi će poduzetnici imati struju 62 eura, a oni koji troše do 2,5 gW/h godišnje će plaćati 180 eura, a oni koji troše najviše će plaćati 230 eura. Tako smo to gradirali jer više od 92.000 poduzeća spadaju u kategoriju mikropoduzetnika za koju posebno treba brinuti. Oni koji troše najviše trebaju i najviše plaćati, ali je to ponovno puno niže od cijene na burzi', objasnio je Filipović.

'Možemo reći da cijene struje ove zime neće rasti. Radit ćemo sve kako bismo pomogli. HEP ovo može izdržati, imat će velike gubitke, ali se zna zašto se ovo donosi. Podsjetit ću vas da smo dali jamstvo za 400 milijuna kredita prema tome smo procijenili da HEP u idućih šest mjeseci može nositi ovaj teret', kazao je.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, govoreći o ograničavanju cijena prehrambenih namirnica, kazala je kako se ove mjere donose u iznimnim i rijetkim situacijama. 'Ne očekujemo nestašicu hrane, vodio se dijalog sa predstavnicima u lancu opskrbe hranom i donijela se mjera kako bi se očuvala kupovna moć građana. Ne mogu reći na koji način su definirane kazne, no ne očekujemo prekršaje', komentirala je.

Osvrnula se i na batine koje dobio Antun Vujić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 'Ravnatelj agencije se pisanim putem očitovao da ne zna zašto je dobio batine jer nije siguran tko je osoba koja ga je udarila. Pričekat ćemo razjašnjenje i onda ćemo vas obavijestiti o odlukama. Druga tijela utvrđuju okolnosti ovog neugodnog događaja. Ravnatelj tvrdi da mu nije bio slomljen nos, bio je udaren s leđa i ne zna tko i zašto ga je netko udario', rekla je.

  • +8
Ministri o mjerama Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

A kako će preživjeti proizvođači hrane, Vučković je kazala kako je 'takvo vrijeme koje je potpuno nepredviđeno'.

'Naravno da takve odluke nose određene rizike, no dijalog je bio intenzivan i s različitim dionicima. Došli smo do onoga što mislimo da svi mogu izdržati tri mjeseca. Naše mljekarstvo je dugo godina u silaznoj putanji i to treba reći. Mi smo se posvetiti tom problemu. Mislim da ne postoji Vlada koja je toliko puta reagirala na razne tržišne poremećaje a istovremeno radila strategije prilično dobrom brzinom. Tako smo se posvetili i ovom paketu', kazala je Vučković.