uskrsna poruka

Uzinić: Uskrsnuće se događa kada je ljubav jača od mržnje, a oprost od osvete

09.04.2023 u 14:42

Bionic
Reading

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u propovijedi na uskrsnoj misi u katedrali sv. Vida u Rijeci, istaknuo je da svatko od nas u svakom trenutku ima mogućnost osjetiti iskustvo uskrsnuća koje se događa u ljubavi, i događa se kada je ljubav jača od mržnje, a oprost jači od osvete.

Perspektiva Uskrsa daje smisao Isusovu križu, tako da i svi drugi križevi čovječanstva, poput križa rata, dobivaju novo značenje, rekao je Uzinić.

Dodao je kako Uskrsni pogled daje novu perspektivu, pa križ ne vidimo samo kao tragediju i zločin, nego i kao sredstvo spasenja.

"Uskrsnuće se događa s vjerom u ljubav, i vjerovati u Boga znači vjerovati u ljubav. Crkva i kršćani imaju u sebi nešto što i drugima može pomoći da ustanu uz svojih grobova i pronađu uskrsnuće", istaknuo je mons. Uzinić.

  • +10
Nadbiskup Uzinić predvodio euharistijsko slavlje u katedrali svetog Vida Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Uskrsnuće ne treba očekivati kao nešto što će se dogoditi u neizglednoj budućnosti nego je ono moguće već sad. Svatko od nas, u svakom trenutku, ima mogućnost osjetiti iskustvo uskrsnuća koje se događa u ljubavi, dodao je.

"To se događa kad je ljubav jača od mržnje, a oprost jači od osvete", naglasio je riječki nadbiskup Uzinić.

"Čuda se uvijek događaju kada čovjek počne ljubiti i dopusti da bude ljubljen. Čovječanstvo je gladno ljubavi", zaključio je u propovijedi mons. Uzinić.