NEŠTO SE KUHA

Bernardić dramatično sazvao novinare: Razgovarat ćemo o mom opozivu

22.09.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon ovotjedne burne sjednice Kluba zastupnika i žestokih kritika na njegov račun, šef SDP-a Davor Bernardić konačno se obratio javnosti. Bernardić posljednjih dana nije izlazio u medije niti odgovarao na zahtjeve za njegovom ostavkom

Bernardić je kazao kako je rejting stranke stabilan otkako je prije devet mjeseci sjeo na čelo SDP-a. Priznaje da nije rastao, no da nije niti padao.

Što je tiče opće pobune istaknutih članova stranke, kaže da će o svemu razgovarati na tjelima stranke idućeg tjedna.

'Vidjet ćemo kako dalje i raspravljat ćemo o svemu pa i o prijedlogu o opozivu predsjednika za kojeg vjerujem da će biti upućen sukladno statutu', kazao je Bernardić kazavši kako službeni zahtjev za njegovim razrješenjem nije stigao.

Novinaris u ga nekoliko puta upitali misli li odstupiti sam s funkcije predsjednika, no ponavljao je kako je on legalno izabran predsjednik SDP-a.

'Vrlo jednostavno sam vam odgovorio na to pitanje. Ja sam legalno izabran predsjednik SDP-a, sa velikom podrškom članica i članova, devet mjeseci vodim stranku i ne mogu i neću komentirati unutarstranačke stvari. O tome ćemo razgovarati unutar stranke. Ali ne želim da se cijela priča o SDP-u pretvori u raspravu o nepriznavanju rezultata izbora od prije devet mjeseci', poručio je Bernardić.

Na pitanje hoće li Milanka Opačić, Peđa Grbin i Mirando Mrsić snositi odgovornost unutar stranke zbog žestokih istupa protiv njega, Bernardić nije odgovorio.

  • +13
Izjava Davora Bernardića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Upitan koje su to mračne sile i tko to u SDP-u ne želi Istražno povjerenstvo za Agrokor koje je Bernardić spomenuo na svojem Facebook profilu, kazao je: 'Vrlo je jednostavna situacija. Od trenutka kada smo zahtijevali istinu o Agrokoru, kada smo pokrenuli opoziv ministra Marića, kreće jedna neviđena hajka na mene koja, vjerujem, nije slučajna. A to smo mogli vidjeti na slučaju Sauche'.

Novinari su ga pitali i za govor premijera Andreja Plenkovića u UN-u zbog kojeg je slovenski premijer Miro Cerar otkazao sastanak u Zagrebu koji su dogovorili za idući tjedan.

'Ne mogu komentirati govor, ali mogu laž. Premijer nas je prevario jer je reako da će riješiti stvar s gospodinom Cerarom. Mi za konzenzus jesmo, ali za prevaru ne. Lagao je za Sloveniju, za nastavak obrazovne reforme, za povećanje struje, a najveća laž je Agrokor. Lagao je da će doći Cerar na sastanak i da će riješiti stvar. Mi smo dali uvjete, konzenzus da, izdaja nacionalnih interesa ne. Želimo dubinsku analizu arbitraže da vidimo što smo dobili što izgubili. U međuvremenu se trebao dogoditi sastanak s Cerarom koji se nažalost nije dogodio. To je trebao biti početak rješavanja problema Hrvatske i Slovenije. Premijer nas je lagao', rekao je Bernardić.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Podsjetimo, početkom tjedna održana je sjednica Kluba zastupnika na kojoj se Bernardić suoči s žestokim kritikama zbog načina vođenja stranke, a veći sukob izbio je između njega i potpredsjednika stranke Peđe Grbina, koji je prošli tjedan dao ostavku na mjesto potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav.

Grbin je u izjavama nakon toga poručio da Bernardić loše vodi stranku te da bi se o povjerenju predsjedniku stranke, ukoliko se nešto ne promjeni moglo razgovarati na konvenciji koja bi trebala biti održana do kraja godine. Jasno je pak Bernardića za odlazk s čela stranke zamolio Ranko Ostojić.

Klub zastupnika SDP je održao i jutros, no potrajao je svega pet minuta. Tema je bila samo dogovor oko glasanja u Saboru, a na sjednici Bernardića nije bilo.

Umjesto toga novinare je sazvao na izjavu u 10:55, iako su samo pet minuta kasnije predsjednik SDP-ovog kluba Arsen Bauk te zastupnik Mirando Mrsić trebali imati press konferenciju na temu mirovina. Mrsić se pojavio na press konferenciji, no Bauk nije.